Komentář: Dotace na dotovanou energii Evropu fakt nespasí

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Celý článek
0

Drahé komodity poženou inflaci výše, varuje největší světový investiční fond

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Celý článek
0

Jak na investice? Nedejte na zázračné rady a kroťte svoje emoce, radí expert

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Celý článek
0

Vysoká škola investování

Příběh skupiny Arca je jedním z největších investorských průšvihů novodobého českého kapitalismu

O skupině Arca Capital a jejím zakladateli Pavolu Krúpovi se v minulosti napsalo mnohé. Připomeňme některá mediálně vděčná spojení: obchodní partner expremiéra Stanislava Grosse a kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, soupeř finančního šamana Petra Sisáka či nájezdník na državy miliardářů Zdeňka Bakaly a Jiřího Písaříka, kauzy jako lithium, ČEZ nebo zkrachovalá ocelárna Slovakia Steel Mills. 

Tam všude hrál Krúpa jednu z hlavních rolí, všechno to byly vděčné příběhy plné zajímavých byznysových figur, vypjatých právních bitev, a hlavně velkých peněz. Slovenský bouřlivák si užíval veřejné označení miliardář, stejně jako se nebránil nálepkám jako nájezdník a spekulant. Já sám jsem o nich napsal desítky textů, které by možná vydaly na zajímavý byznysový almanach českého kapitalismu posledních 15 let. 

Avšak z dnešního pohledu to všechno byla v první řadě show pro široké publikum. Pro publikum pokud možno movité a připravené investovat. V pozadí těchto příběhů totiž bujel mnohem méně viditelný svět, svět přesvědčivých finančních poradců a prodejců na jedné straně a drobných investorů Arca Capital na straně druhé, kteří Krúpovi a jeho společníkům svěřili v součtu miliardy korun. Tento svět se ale letos zřejmě definitivně zhroutil. Firmu přemohly obří dluhy v kombinaci s dopady pandemie a slovensko-česká investiční skupina je od léta v ochranném moratoriu a v těchto týdnech se rozbíhá její insolvenční řízení.

A bude se na co dívat. Za miliardářem Krúpou a jeho nástupcem Rastislavem Veličem totiž ve skutečnosti stojí obrovsky komplexní systém, který tvoří desítky firem, a zejména stovky investičních zprostředkovatelů, kteří mravenčí prací dokázali přimět investovat do rizikových cenných papírů stovky lidí a nejrůznějších organizací.

Když rozum zůstává stát 

Velikost tohoto systému, kterou jsme si dříve mohli jen domýšlet, se ukazuje ve své nahotě až nyní, kdy její šéfové musí přiznat barvu v rámci probíhajícího insolvenčního řízení. Z obsáhlého návrhu na reorganizaci, který čítá více než 300 stran textu, se dá vyčíst mnohé. 

K nejvýživnějším pasážím patří třeba ta, kde Arca vyjmenovává své největší věřitele s pohledávkami po splatnosti 30 dní a více. Poněkud pikantně působí pozice Syndikátu novinářů ČR (63 milionů korun) či Arcibiskupství olomouckého (101 milionů). Rodinné výrobní firmě VSP-KOVO z Telče Arca dluží dokonce 150 milionů korun. Mezi desítkou největších věřitelů figuruje i několik fyzických osob, kterým skupina také dluží přes 100 milionů. 

Pool investorů skupiny Arca je pestrý a podává poměrně komplexní obrázek investiční kultury v Česku. Na vysoce úročené směnky s krátkou dobou splatnosti se často nechala nalákat bytová a spotřební družstva (nechtěl bych být dnes v kůži členů jednotlivých představenstev a ekonomů, kteří o investici společných peněz do skupiny Arca rozhodli), jednoty, různě velké firmy a také jednotlivci – vysloužilí podnikatelé i celoživotní zaměstnanci. Dohromady bezmála 1900 osob.

Celý koncern skupiny Arca (tedy mateřská Arca Investments a její dceřiné společnosti) uvádí závazky 25 miliard korun. Směnky z toho tvoří 16,6 miliardy, dluhopisy 2,8 miliardy a bankovní úvěry čtyři miliardy. 

Proti tomu má sice stát majetek s účetní hodnotou 18 miliard, avšak jeho reálná hodnota je diskutabilní a bude předmětem sporů. Bude záležet na formě jeho zpeněžení – tedy zda se skupinu podaří reorganizovat, a tedy zachovat projekty při životě, či zda se majetek bude rozprodávat v konkurzu formou likvidace. 

Zajímavý je také pohled na pohledávky, která Arca eviduje vůči třetím stranám. Bezmála čtvrt miliardy má Arce dlužit sám Pavol Krúpa, tedy její zakladatel, který ale aktuálně vystupuje jako nepřítel vůči současnému šéfovi a majiteli Rastislavu Veličovi. Dobyvatelnost této pohledávky bude ale obtížná, což konstatují i advokáti skupiny Arca v návrhu na reorganizaci. Sám Krúpa totiž vystupuje rovněž jako velký věřitel Arca Investments.

Sto milionů Arce údajně dluží také Petr Morcinek, známý marketér, obchodník a majitel společnosti M&M Reality, do které Arca majetkově vstoupila těsně před svým pádem. 

Válka o Arcu teprve začíná. Plány současných majitelů skupiny bude jistě ostřelovat její zakladatel Krúpa, ale i další nespokojení věřitelé. Bez ohledu na výsledek těchto bitev bude kráter uprostřed českého investičního trhu obrovský. Tím spíše, pokud krach skupiny Arca stáhne do problémů další investiční společnosti.