Veličovi se záchranou Arcy pomůže britský fond Blantyre Capital

Po týdnech vyjednávání a zákulisních spekulací se zadlužená slovensko-česká investiční skupina Arca Capital dohodla na spolupráci s britským fondem a specialistou na krizové investice Blantyre Capital.

Veličovi se záchranou Arcy pomůže britský fond Blantyre Capital
Rastislav Velič | Hynek Glos

Ve čtvrtek ráno dohodu potvrdily obě společnosti. Ve společném prohlášení píší, že dosáhly shody na klíčových  obchodních podmínkách. Britové mají Arce zajistit dluhové financování a pomoci s celkovou restrukturalizací. rekapitalizací i dalším rozvojem. 

Co přesně to bude znamenat pro tisíce malých i velkých investorů, které Arce napůjčovali prostřednictvím směnek a dluhopisů podle odhadů přes miliardu eur, zatím není jasné. Sám současný šéf a většinový majitel Rastislav Velič hovoří o úspěchu.

„Věříme, že společnost Blantyre Capital je tím pravým partnerem. Rozumí silným stránkám skupiny Arca Capital a disponuje finančními i provozními zdroji, kterými nás podpoří při našem restartu a přinese maximum všem našim stakeholderům. Řešení, které přináší společnost Blantyre Capital, je dobrou zprávou pro skupinu Arca Capital, naše zaměstnance i partnery. Poskytne stabilní finanční strukturu a možnost dalšího potenciálního financování našeho plánu růstu,“ uvedl Velič. 

Zdvořilostní komplimenty mu vrátili také šéfové britské investiční společnosti. „Z uzavřeného partnerství se společností Arca jsme nadšení. Má obrovský potenciál a podnikavý tým. Je to přesně ten typ společnosti a managementu, který rádi podporujeme,“ uvedl Fernando de Santiago, partner společnosti Blantyre Capital.

Podrobnosti restrukturalizace ale zatím známé nejsou. Právně půjde ale bezesporu o extrémně složitý proces, který najde i mnoho odpůrců. Bude například zajímavé sledovat, jak na vstup Britů zareaguje třeba zakladatel a někdejší společník Arca Capital Pavol Krúpa, který zatím Veličovy snahy ostře kritizuje a poukazuje na účelové vyvádění majetku firmy. Stejně tak se na straně věřitelů organizují skupiny J&T a Natland, které mají v procesu také své zájmy. 

Blantyre Capital je středně velká londýnská investiční společnost, která se soustředí na podporu a  transformaci společností, které se dostaly do dočasných finančních potíží. Společnost Blantyre Capital  disponuje v rámci svých fondů více než 700 miliony eur a operuje prakticky po celé Evropě.