Věřitele skupiny Arca zastřeší J&T i Raškův Natland

Čas skupiny Arca Investments na odvrácení jedné z největších insolvencí v historii Česka se krátí. Slovenské moratorium končí koncem září, avšak v Praze se už nyní šikují netrpěliví věřitelé a jejich advokáti.

Věřitele skupiny Arca zastřeší J&T i Raškův Natland
Rastislav Velič | Hynek Glos

Celý život pracoval v chemickém průmyslu, po roce 1990 hlavně v zahraničí, kde byl u montáží zejména petrochemických celků. Pan Jan z Brna bezmála třicet let slušně vydělával a spořil. Do toho získal nemalé peníze z prodeje nemovitosti, kterou společně se sourozenci zdědil.

Letos je mu 65 let a teprve loni v říjnu si řekl, že miliony korun, které se mu za celý život sešly na účtu, zkusí investovat. Zkušený expert na chemický průmysl zvolil bohužel dost toxickou investici.

„Společnost Arca mi doporučil syn, jehož kamarád pro ně v minulosti pracoval. A tak jsem investoval do směnky částku tři miliony korun, splatnost jeden rok, výnos 6,5 procenta,“ popisuje muž, který si s ohledem na své okolí nepřeje zveřejnit své celé jméno. Sám říká, že investovaná částka představuje asi třetinu jeho majetku.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit