O zkrachovalou oděvní firmu Kara má zájem podnikatel Benýšek

Olomoucký investor Richard Benýšek se přihlásil o pozornost v insolvenci oděvní značky Kara Trutnov. Nabízí za ni u soudu 103 milionů korun.

O zkrachovalou oděvní firmu Kara má zájem podnikatel Benýšek
Richard Benýšek | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Někdejší majitel hokejové Slavie, krizový manažer historicky spolupracující se skupinou PPF a dnes zejména investor do lesů a polí Richard Benýšek naskočil do příběhu krachující společnosti Kara Trutnov. Nepřímo tak vyzval na souboj finančníka Tomáše Rašku. 

Firma Kara Trutnov je největší český výrobce kožené a kožešinové módy, do insolvence ji stáhl pád módní skupiny Michala Mičky na začátku letošního roku. Aktuálně ji chce reorganizovat její bývalý majitel Zdeněk Rinth ve spolupráci s investiční skupinou Natland Tomáše Rašky. 

Benýšek ve čtvrtek k soudu poslal přípis, ve kterém nabízí za aktiva společnosti 103 milionů korun. „Jak víte, mám zkušenosti s restrukturalizacemi a reorganizacemi firem, obor mi není úplně cizí. Navíc je to velmi zajímavá a silná značka,“ popisuje ve stručnosti svou motivaci Benýšek. Ten se v minulosti angažoval třeba v restrukturalizaci Přerovských strojíren nebo společnosti Bestsport, majitele O2 areny.

 

Ale může jít pouze o taktický krok, snahu vytvořit tlak na Natland nebo jen o sondování terénu. Jak moc svou nabídku myslí Benýšek vážně, se teprve uvidí.

Osud firmy mají nyní pevně v rukou její věřitelé, zejména právě skupina Natland Tomáše Rašky. To jeho právníci vypracovali reorganizační plán, o kterém budou věřitelé brzy hlasovat. Ten počítá s tím, že Natland do firmy majetkově vstoupí. Do řízení Kary je přihlášeno přes 160 věřitelů s celkovými pohledávkami za 277 milionů korun.