Investor nepřijde. Mičkova pokerová hra končí insolvencí

Módní značky Kara a Pietro Filipi míří do insolvence. Poslal je tam sám Michal Mička, jejich majitel a šéf. Ambiciózní projekt s českou módou tak definitivně dohnaly obrovské dluhy a zavřené obchody.

Investor nepřijde. Mičkova pokerová hra končí insolvencí
Michal Mička | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Ještě koncem listopadu sebevědomě říkal, že cestou insolvence se vydávat nechce. Ačkoli jeho byznys stál a věřitelům dlužil už tehdy přes 800 milionů. Na rozdíl třeba od Blažka Michal Mička nevyužil moratorium a tíživou situaci chtěl řešit po vlastní linii. Po jaké, ale přesně nikdy pořádně nevysvětlil. 

„Důvodem, proč jsme to neudělali před dvěma měsíci, byla víra, že se dokážeme dohodnout s věřiteli a případným investorem na reorganizaci. Bohužel situace na trhu je stále nejistá, světlo na konci tunelu je daleko a my už dál nemohli čekat,“ říká k aktuální situaci třiatřicetiletý Mička. 

Od listopadu přibyly spory s obchodními centry, jeho obchody pořádně neotevřely ani o Vánocích, místo toho v lednu rozdal výpovědi a přiznal, že nemá na výplaty. Nevyhnutelné se stalo skutečností v pondělí 8. února, kdy Michal Mička své oděvní značky – Karu a Pietro Filipi – poslal po měsících pokerové partie do insolvence.

Mička navrhuje zahájení insolvenčního řízení u tří společností – Pietro Filipi, Pietro Filipi Stores a Kary Trutnov. Tyto tři firmy dluží stovkám věřitelů kolem 700 milionů korun, na jejich výplatu ale zdaleka nemají. U společnosti Pietro Filipi stores Mička navrhuje rovnou konkurz, u zbylých dvou druh řešení nepředkládá.

„Další řešení je na věřitelských výborech, to už asi není otázka na mě,“ říká s tím, že měl do poslední chvíle ambici módní byznys zachránit. Avšak nedávno padla poslední naděje – zkrachovala  jednání mezi hlavním věřitelem Českou spořitelnou, Mičkou a potenciálním investorem ze Slovenska. Tím byl expartner Penty Jozef Špirko, který prostřednictvím své skupiny Aspin vlastní slovenskou módní značku Otto Berg. Zúčastněné strany se nakonec na spolupráci nedohodly.

Příčinu krachu své módní skupiny Mička vidí jednoznačně v loňských opatřeních vlády proti pandemii covidu. Například jen u značky Pietro Filipi se v loni tržby srazily oproti roku 2019 o polovinu. Podobně tomu bylo i u Kary. A výhled pro letošní rok není o moc lepší.

Největším věřitelem Mičkových firem je zmiňovaná Česká spořitelna. Ta financovala jak společnost Pietro Filipi, tak hlavně Karu. Celkem jí firmy ze skupiny Michala Mičky dluží přes 200 milionů korun. Další velkou skupinou věřitelů jsou obchodní centra, kterým firmy dluží na nájmu za mnoho měsíců. Například společnost Pietro Filipi Stores dluží jen pražskému obchodnímu centru Chodov přes pět milionů, Palladiu kolem tří milionů.

V těchto počtech nejsou ještě zcela jasné pozice držitelů dluhopisů. Ti podle Mičky drží cenné papíry za jeho módním byznysem ve výši 850 milionů korun. Ty ale emitovaly společnosti C2H a C2H Retail Holding, které teď budou zřejmě vůči krachujícím společnostem vystupovat jako věřitelé.

Vyhlídky věřitelů ale nejsou nikterak dobré, protože proti obřím dluhům nestojí kromě samotných značek prakticky žádný majetek. Z návrhů je patrné, že společnosti na účtech nemají prakticky žádnou cash, stejně tak jim většinou nepatří ani žádné nemovitosti a stroje. Důvodů pro reorganizaci některé z firem tedy příliš není. Pravděpodobnější je, že zájemci se objeví až během likvidace firem a rozprodeje jejich majetku, kdy samotné značky půjde koupit levněji, než kolik by stálo současné firmy reorganizovat.

Podle některých informací z trhu o Karu už projevil zájem její někdejší vlastník Zdeněk Rinth, který ji Mičkovi prodal před dvěma lety. Na toto téma měl v minulých týdnech jednat právě s Českou spořitelnou, který dnes bude v řešení hrát hlavní úlohy místo Michala Mičky. Jeho role v příběhu se pomalu uzavírá. On sám prý už žádnou další ambici ve firmách nemá.

I když bude ještě určitě zajímavé sledovat, jak se v procesu projeví Mičkova složitá byznysová struktura C2H, kam kromě zmiňované společnosti C2H Retail Holding patří také třeba C2H Ventures, C2H Equity a C2H Financial. Skrze tyto firmy Mička také financoval ambiciózní módní skupinu, ale i své další investiční projekty. Sám Mička v listopadu pro Hrot uvedl, že patří k největším věřitelům módního holdingu, když na něj vsadil prakticky všechny svoje peníze. Údajně přes 100 milionů korun. I on tak hraje o to, zda přijde o všechno.