J&T a spol. chystají pomoc věřitelům skupiny Arca

Do dění kolem zadlužené investiční skupiny Arca Investments a její české odnože Arca Capital Bohemia oficiálně vstupuje skupina J&T.

J&T a spol. chystají pomoc věřitelům skupiny Arca
Rastislav Velič | Hynek Glos

Potvrzují se zprávy, které týdeník Hrot přinesl už minulý týden. Česko-slovenská skupina Patrika Tkáče a Ivana Jakaboviče ale nepřichází pomoci samotné Arce, záchranné lano nabízí jejím věřitelům.     

Sama J&T Banka patří mezi největší zajištěné věřitele. Nyní ale chystá společně se spřízněnou společností Gomanold nabídku pomoci nezajištěným věřitelům, mezi kterými je mnoho soukromých investorů. Podle informací týdeníku Hrot jde až o 1800 lidí, většinou českých podnikatelů. Problematické cenné papíry skupiny Arca drží také mnoho klientů J&T Banky a řada tuzemských miliardářů. Investoval s nimi například Zbyněk Frolík z Linetu, František Vaculík z PSJ, či šéf Koh-i-nooru Vlastislav Bříza.

„Cílem není záchrana skupiny Arca jako takové, ale pomoc nezajištěným věřitelům získat v co nejkratší možné době alespoň část investovaných prostředků zpět a maximalizovat dlouhodobý výtěžek ze zpeněžení aktiv skupiny,“ stojí v prohlášení J&T.

Společnost Gomanold je specialistou na obchod s pohledávkami. V minulosti například proslula svými výpady v případech krachu kopřivnické Tatry a lounské vagonky Legios, kde spolupracovala se zbrojařskou rodinou Strnadů. Její jméno se objevilo v případu podvodné společnosti H-System.

J&T také uvedla, že se distancuje od sporů mezi zakladatelem skupiny Arca Pavolem Krúpou a jejím současným šéfem Rastislavem Veličem. „Očekáváme od všech zúčastněných konstruktivní přístup, který věřitelům dopomůže s monetizací jejich pohledávek. Při řešení situace jsme připraveni spolupracovat i s dalšími subjekty, které stejně jako my mají za cíl rychlý a koordinovaný postup věřitelů,“ uvádí mluvčí J&T Banky Monika Veselá. 

Mezi dalšími investory, kteří chtějí zájmy věřitelů zastupovat, má operovat také Natland Tomáše Rašky. Ten dnes potvrdil, že jedná s řadou věřitelů skupiny Arca, stejně jako to, že Natland je v intenzivním kontaktu s dlužníkem a jeho poradenským týmem.

„Máme zkušenosti s vyjednáváním ve složitých a vyhrocených situacích a také schopnosti konstruktivně jednat v podobných případech se všemi zainteresovanými stranami. To pomáhá nalézt řešení, na kterém ve finále mohou věřitelé maximálně profitovat. Naší výhodou je, že kromě silného manažerského týmu můžeme zajistit i profinancování některých projektů, a udržet tak jejich hodnotu na nejvyšší možné úrovni,“ vysvětluje Tomáš Raška, zakladatel a většinový vlastník investiční skupiny Natland.

Také Natland je podle Raškových slov připraven participovat na procesu, který povede k maximálnímu uspokojení věřitelů, včetně potenciálního financování dlužníka. Natland má s podobnými procesy a jejich řešením zkušenosti. Podílel se na uspokojení pohledávek věřitelů značky Zoot i některých věřitelů stavebního holdingu PSJ anebo zahraničních věřitelů v rámci litigačních sporů v České republice.

V jaké formě se nakonec pomoc věřitelů bude realizovat, není jasné. J&T chce detaily prozradit v příštích dnech. Podle všeho ale nepůjde o přímý výkup. Hovoří se spíše o jakémsi zastoupení v případu za určitou provizi podle toho, kolik peněz se investorům nakonec vrátí.

Zároveň chce J&T pomoci finančně stabilizovat ty firmy ze skupiny Arca, které mají s ohledem na problémy jejich mateřské firmy ztížený přístup k financování.

Slovensko-česká investiční skupina Arca Capital Bohemia koncem srpna požádala v Česku o ochranu před věřiteli. Do kouta ji zahnaly obří dluhy, které podle informací týdeníku Hrot přesahují miliardu eur. Získala tak od soudu v Česku tři měsíce, kdy se může pokusit svůj byznys zachránit. To samé udělala její mateřská společnost Arca Investments už v červenci na Slovensku. Zde jí lhůta na záchranářské práce končí koncem září.