U Zlína se budou auta plnit vodíkem z obnovitelných zdrojů

Společnost Solar Global postaví v Napajedlech u Zlína jednu z prvních veřejně dostupných českých plnicích stanic na vodík vyrobený čistě z obnovitelných zdrojů energie. Stanice bude veřejně dostupná pro osobní i nákladní dopravu a jde o vůbec první komplexní pilotní projekt komerční výroby a využití bezemisního zeleného vodíku. 

U Zlína se budou auta plnit vodíkem z obnovitelných zdrojů
ilustrační foto | Audio und werbung / Shutterstock.com

Celková výše investice do vybudování plnicí vodíkové stanice a související infrastruktury se pohybuje okolo devadesáti milionů korun. Aktuální předpokládaný termín dokončení projektu je na přelomu let 2024 a 2025.

Projekt uspěl v rámci dotačního programu Doprava, takže výstavbu částkou zhruba čtyřicet milionů korun podpoří ministerstvo dopravy. To vyčlenilo na podporu vodíkové infrastruktury 300 milionů korun. Do výzvy se přihlásilo šest projektů a společnost Solar Global je jedním ze tří úspěšných uchazečů.

Plnicí stanice na ekologický vodík bude další etapou projektu, který zahrnuje i fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 600 kilowatt-peaků (kWp), bateriový systém o výkonu 100 kilowattů a kapacitě 200 kilowatthodin a elektrolyzér s příkonem 225 kilowattů. 

Předpokládaná roční produkce vodíku dosáhne osmi tun. Takové množství paliva představuje dojezd přibližně 800 tisíc kilometrů u vodíkového osobního vozu nebo osmdesát tisíc kilometrů u vodíkového autobusu. 

Vedle plnicí stanice bude projekt obsahovat i dodatečně dimenzovaný vysokotlaký zásobník vodíku. Veškeré technologie včetně veřejně dostupné čerpací stanice budou umístěny v areálu centrály skupiny Solar Global v Napajedlech. 

„Zelený vodík, vyrobený z obnovitelných zdrojů energie, je klíčový pro dekarbonizaci české ekonomiky a energetiky. Česká republika zatím v rozvoji vodíkové infrastruktury silně zaostávala za západními zeměmi a jsem rád, že právě Solar Global ve svém domovském Zlínském kraji zajistí jedno z prvních center produkce zeleného vodíku v Česku,“ řekl předseda představenstva skupiny Solar Global Vítězslav Skopal.

„Obdobně jako jsme mezi prvními rozhýbali českou solární energetiku a uvedli do provozu první velkokapacitní bateriový systém, je naším cílem položit základy vodíkového hospodářství propojeného právě s produkcí energie z obnovitelných zdrojů jako přímé náhrady fosilních paliv,“ dodal Skopal.

Projekt plnicí vodíkové stanice a výrobny zeleného vodíku v Napajedlech je jedním ze tří plánovaných projektů Solar Global na výrobu a distribuci zeleného vodíku v Česku. Další projekty společnost plánuje v Ovčárech u Kolína a u Třemošnice. Celkové náklady na vybudování vodíkových projektů Solar Global odhaduje zhruba na 330 milionů korun.