Česko má další vodíkovou plnicí stanici. Otevřelo ji ČEPRO

Svou první vodíkovou plnicí stanici zprovoznila ve svém skladu Mstětice u Prahy společnost ČEPRO. Sloužit bude především nákladní dopravě, ale vodík zde mohou plnit všechna osobní auta, autobusy, ale třeba i vysokozdvižné vozíky.

Česko má další vodíkovou plnicí stanici. Otevřelo ji ČEPRO
Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka (zleva) slavnostně otevírají vodíkovou stanici v Mstěticích | foto Tomáš Turek týdeník HROT

Stanice má sloužit také pro výzkumné a testovací účely, do projektu jsou zapojeni například odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze. ČEPRO chce v areálu vybudovat rovněž elektrolyzér pro výrobu zeleného, tedy ekologického vodíku. 

„Zprovoznění představuje další krok k rozvoji sítě vodíkové mobility, která nám umožní dosáhnout cílů Evropské unie v oblasti udržitelné dopravy. Věřím, že tato iniciativa posílí naši pozici v Evropě a ukáže naši reálnou snahu přecházet k čistším a ekologičtějším formám energie,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stanice je vybavena dvojicí plnicích pistolí pro plnění tlakem 350 barů a tlakem 700 barů, které umožní plnit všechny typy vodíkových vozidel. Zařízení bude obsluhovat proškolený personál firmy ČEPRO ze skladu. Umístění stanice v Mstěticích u Prahy bylo zvoleno z důvodu optimální dopravní dostupnosti z metropole a technologických možností společnosti ČEPRO.

„Pokračujeme v našich strategických plánech, kdy chceme trhu nabízet klasická fosilní i alternativní paliva. Zprovoznění vodíkové plnicí stanice vnímáme jako další posun k ekologicky šetrnější budoucnosti,“ řekl Jan Duspěva, generální ředitel společnosti ČEPRO.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) připomněl, že Česko je teprve na začátku strmého vývoje alternativních technologií. Dodal, že jeho úřad podporuje rozvoj těchto technologií stovkami milionů korun, letos dostalo příspěvek šest dalších vodíkových plniček.

Počet vodíkových stanic ve světě se postupně zvyšuje, v roce 2022 bylo v provozu již 814 stanic, zatímco v roce 2013 jich bylo pouze 186. V Česku byla před stanicí společnosti ČEPRO poslední zprovozněná vodíková plnička na pražském Barrandově.