Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Microbeef: Korejští vědci stvořili rýži obohacenou „kravskými“ bílkovinami

Hybridní „hovězí rýže“ je výživná a prý i chutná. Rýže obohacená svalovými buňkami má prý bohatou chuť s tóny hovězího masa a mandlí. Rýže s přidaným hovězím tukem prý voní po smetaně, másle a kokosovém oleji.

Microbeef: Korejští vědci stvořili rýži obohacenou „kravskými“ bílkovinami
ilustrační foto | Shutterstock.com

Korejští vědci vytvořili hybridní rýži, do které vmíchali svalové a tukové buňky z krav. Spojení rýže a hovězího obsahuje více bílkovin a tuků než běžná rýže. Produkce tohoto nového druhu rýže by měla být levnější a ekologičtější než klasická kombinace rýže a hovězího masa.

Potravinářský průmysl je obrovským zdrojem skleníkových plynů a produkce masa má na tom největší podíl. Mnoho vědců a firem proto zkoumá udržitelné alternativy k tradičně obstarávanému masu – například laboratorně pěstované maso, jedlý hmyz či různé vegetariánské a veganské náhražky.

Jednou z variant je vytvoření hybridní potraviny, která by obsahovala kombinaci rostlinných a živočišných složek. Již dříve někteří vědci na tomto poli experimentovali, když třeba použili rostlinnou bílkovinu jako základ k pěstování buněčného masa.

A touto cestou se vydal i tým korejských vědců. Spojení rýže s masem může být podle nich velmi přínosné, jelikož rýže přirozeně obsahuje směs makroživin (sacharidy, bílkoviny a tuky) i mikroživin (vitamíny, minerály). Není také běžným zdrojem alergií, jako třeba sója a jiné potraviny, které maso obvykle nahrazují.  

K vytvoření nové hybridní potraviny použili vědci techniku „osévání“ rýžových zrn svalovými a tukovými buňkami krav. Cílem bylo vytvořit buď bílkovinami, či tukem obohacenou rýži. Upravená zrna následně vložili do živného substrátu a zhruba deset dní sledovali, jak hovězí buňky „zahnízděné“ v rýži dozrávají.

Brzy jim však došlo, že samotná rýže není pro uchycení cizích buněk tím nejlepším prostředím. Vědci proto potřeli zrna rybí želatinou a přidali potravinářskou přísadu nazývanou mikrobiální transglutamináza. Na rýži se pak díky vyšší lepivosti dokázaly hovězí buňky lépe přichytit.

Pak už vše dozrávalo a rostlo, jak mělo. Výsledný hybridní výtvor nazvali vědci „microbeef“.

Tato nová rýže obohacená o hovězí buňky obsahuje přibližně o osm procent více bílkovin a o sedm procent více tuku než obyčejná vařená rýže. Kromě toho má bílkovinami obohacená rýže údajně bohatou chuť s tóny hovězího masa a mandlí. Rýže s přidanými tuky pak prý voní po smetaně, másle a kokosovém oleji.

„Výsledky této studie poskytují proveditelné nápady pro vytváření různých typů budoucích hybridních potravin,“ napsali autoři v článku, který byl publikován v odborném časopise Matter.

Hybridní rýže je zatím pouze mírně výživnější než ta klasická. Vědci ji však chtějí zdokonalit a pracují na rýži, která by více připomínala hovězí maso. Vylepšit chtějí i rýži obohacenou o hovězí tuk. Všechny ingredience použité k vytvoření hybridní rýže jsou jedlé, což znamená, že by neměly představovat žádné riziko pro zdraví.

Dle týmu by nová potravina měla prospět lidem po celém světě, a dokonce mimo něj. „V budoucnosti by tento samo-výrobní systém obilných hybridních potravin mohl zajistit dostatek potravin v rozvojových zemích, během válek či ve vesmíru,“ tvrdí.