Legalizace kokainu? Protidrogový koordinátor testuje hranice možného

Tolerance společnosti k návykovým látkám se očividně posouvá. Aby ale protidrogový koordinátor navrhoval legalizaci kokainu? To se možná i liberálnější části společnosti může zdát příliš.

Legalizace kokainu? Protidrogový koordinátor testuje hranice možného
Jindřich Vobořil | foto Tereza Hrubá

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) je zastáncem legalizace marihuany. Což o to, v tomto plánu má celkem významnou podporu části odborné veřejnosti. A podle velkého množství uživatelů této drogy mezi Čechy by mu asi byla nakloněna i značná část české populace. S tím vědomím Vobořil a jeho tým sepsali Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023 – 2025. 

Ten byl přijat vládou a počítá s tím, že do roku 2025 by u nás měl vzniknout regulovaný trh s konopím. Nebo-li marihuanu budeme moci pěstovat i kupovat, ale pouze v omezeném množství. A mimo toto tržní pojetí samozřejmě budou stát děti, u kterých bude jakákoli propagace a prodej zakázána.

Legalizace konopí je kontroverzní téma a nepanuje na něm politická shoda. Férově ale dodejme, že mnozí experti, mezi něž patří i přední postava české adiktologie Ivan Douda, ji podporují a volají po ní už desítky let. 

I když ale Vobořilovy plány podpořili politici napříč pětikoalicí, koaliční lidovci se „trhli“ a minimálně mediálně se staví jak proti legalizaci, tak regulovanému trhu. S negativním stanoviskem k „zelené pro marihuanu“ se již dříve vytasili třeba plicní lékaři. A nyní se s kritikou přidali i psychiatři. Lékaři jsou ve své rétorice poměrně striktní. Konkrétně psychiatři varují, že dojde k výraznému nárůstu počtu psychiatrických pacientů, a péči pak hrozí absolutní kolaps. Proti bílým plášťům nechce jít ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten zatím s jednoznačným stanoviskem do diskuse nepřispěl. 

Jenže když lékaři hrozí kolapsem, Vobořil rovnou odjistil granát. Nově v rozhovoru pro iDnes.cz sdělil, že marihuana by v legalizaci nemusela být osamocená. Povolil by totiž i kokain. Rovněž v tomto případě by prý mohl této droze slušet „regulovaný trh“. Do nepříjemné situace tak dostal vládní politiky, kteří budou tuto „tvrdou“ drogu a její větší zpřístupnění veřejnosti formou povoleného prodeje a užívání voličům vysvětlovat jen hodně těžko.

Lidovci už ústy svého předsedy Mariana Jurečky vzkázali, že je čas na to, aby Česko mělo skutečného protidrogového koordinátora. S poukazem na to, že Vobořil se zatím chová spíše jako podporovatel a propagátor drog. Jasné ne pak Vobořilovi vystavili rovněž Starostové. „Nepřipadá v úvahu,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan.

U koho se naopak dá očekávat podpora, jsou Piráti. Ti jsou asi v principu pro jakoukoli deregulaci, hlavně když u toho bude sranda. Sám Vobořil je členem ODS. Konzervativně smýšlející premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala skřípal zuby už ve chvíli, kdy se hovořilo o zpřístupnění marihuany. A co teprve kokainu?

Proti Vobořilovu nápadu s kokainem se postupně vyjádřili jak zástupci lékařů (například z adiktologických klinik), tak specializovaných neziskovek, třeba Drop In.

Nabízí se otázka, zda si je Vobořil vědom politické reality, nebo se stává neřízenou střelou, která v důsledku může poškodit i právě probíhající snahu o legalizaci konopí.