Jindřich Vobořil: Lidé abstinovat nebudou

Tabákové náhražky jsou určitě jednou z cest. Podívejte se na Švédsko, kde tabák kouří jen pět procent populace, říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Jindřich Vobořil: Lidé abstinovat nebudou
Jindřich Vobořil | foto Tereza Hrubá

Tak to smotni, vyzve kolegu u stolu v jedné z pražských pivnic asi dvacetiletý mladík. Kolega dlouho neotálí. Vyndá potřebné náčiní a materiál, za chvíli před ním na stole leží úhledně ubalený joint. O malou chvilku později se osazenstvo stolu zvedne a jde si „zahulit“ před hospodu. Tento obrázek se pravidelně odehrává před většinou českých restaurací. Sehnat marihuanu není žádný problém, velká část konzumentů si navíc hulení pěstuje sama doma.

Stát „souboj“ s marihuanou prohrává. Zdá se, že je jen otázkou času, kdy bude tato droga nějakou formou legalizována, respektive jak stát bude regulovat prodej a konzumaci této lehké drogy. Například zda půjde o stejný model jako v Nizozemsku.

„U řady látek, a konopí je na prvním místě, to nepůjde jinak, protože model klasické prohibice prohrává. Válka proti drogám nevykazuje takové výsledky, jak se čekalo,“ tvrdí staronový národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Ten působil na tomto postu už v letech 2010 až 2018. Poté jej zhruba na čtyři roky vystřídala odborníky notně kritizovaná Jarmila Vedralová. Vobořil se do čela úřadu vrátil letos v únoru.

Na úřad jste se vrátil po několika­leté pauze. Jak se za tu dobu změnila situace, navážete na práci své předchůdkyně Jarmily Vedralové, nebo máte připravený vlastní nový plán?

Určitě nejde navázat na něco někde, kde se nic nedělo. Odcházel jsem v roce 2018, na úřadě bylo nachystaných hodně věcí, většinou fungovaly. Moje následovnice a předchůdkyně v jedné osobě ale nebyla nějak kreativní, takže naštěstí nestačila nic změnit. Bohužel se na úřadě rozpadl pracovní tým, což nás trápí, potřebuji řešit personální situaci.

Ale jinak. Určitě se chci víc zaměřit na něco, čemu říkáme minimalizace škod a rizik. Nezaměřovat se tolik na abstinenci, protože nevěřím, že taková politika je nějak extra účinná. Ať je to v oblasti tabáku, nelegálních drog, nebo v čemkoli jiném. Chceme se vydat cestou legislativy, měkkých opatření a financí.

Jen se vrátím na začátek, takže jste našel úřad v personálně dezolátním stavu?

Většina dobrých lidí, kteří tam byli léta, je pryč nebo na odchodu. Už se jim ani nechce vracet. Jen se s nimi domlouváme alespoň na nějakém minimálním úvazku nebo dohodě o provedené práci. S těmi, kdo zůstali, si teď na sebe zvykáme.

Pak je tam taky spousta věcí, u kterých se nic nedělalo. Třeba oblast alkoholu, tlaku na konečné prodejce. Tak, aby platil zákon o jeho nedostupnosti pro spotřebitele mladší osmnácti let. Dřív jsme kolem toho měli spoustu aktivit, vše zmizelo.

Problém užívání legálních drog u dětí koreluje s užíváním drog nelegálních. Studie říkají, že u dětí, které je pravidelně užívají před šestnáctým rokem, je až osmkrát vyšší riziko vzniku závislostí na nelegálních drogách. To je nějaký balík věcí, který musíme začít dělat znovu. Už měla běžet devítiletá strategie, jejíž součástí jsou tři tříleté akční plány, nic ale nebylo připraveno, takže vše posouváme. Nebyly vyřešené ani peníze.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit