Glosa: Může přešlap brněnské primátorky pomoci k legalizaci marihuany?

Pokud by kokainová aféra Markéty Vaňkové přispěla k legalizaci konopí, byl by to zřejmě její nejvýznamnější skutek v politice. 

Glosa: Může přešlap brněnské primátorky pomoci k legalizaci marihuany?
Markéta Vaňková | Profimedia.cz

Letní okurkovou mediální sezonu minulý týden zpestřila další pikantní aférka, v níž figurovaly vysoké postavy české politiky. Před čtrnácti dny se o pobavení čtenářů postaral pirátský donchuan Lukáš Kolářík a jeho milostné eskapády ve státním hotelu Spiritka. V aktuální kauze vystupovala v hlavní roli dokonce brněnská primátorka a klíčovou rekvizitou tentokrát byly drogy.

Markéta Vaňková se do novinových titulků propracovala díky fotce, na níž se mlsně usmívá, hledíc na připravené lajny kokainu na displeji mobilního telefonu. Nejprve se zdálo, že se celá epizoda rychle přežene s tradičním vysvětlením: jde o fotomontáž z dílny zlomyslné konkurence, která chce poškodit političku ODS.

Brněnská primátorka ale překvapila: v rozhovoru, který dala médiím na vysvětlenou, se vyjádřila tak neobratně, že to znělo skoro jako přiznání slabůstky pro bílý nakopávací prášek. Prý nemůže pravost fotografie s jistotou vyvrátit.

U mnoha lidí, kteří kauzu komentovali na sociálních sítích, našla Vaňková pochopení. Pokud prý nemá její záliba v prokrvování sliznic stimulanty vliv na funkci, není třeba z toho dělat tragédii.

U Čechů, obecně tolerantních k drobným neřestem, to nebylo až tak překvapivé. A to navzdory paradoxu, že s ne zrovna lehkou drogou byla přistižena politička stranicky náležející ke koalici politických pánů, která odmítá nám kmánům povolit byť jen vypěstování několika kytek konopí. Snad se díky kauze jejich názor změní.

Pokud by přešlap brněnské primátorky pomohl k legalizaci marihuany, byl by to zřejmě její nejvýznamnější skutek učiněný v politice.