Arca dostala další odklad, věřitelé musí čekat

Další tři měsíce má slovenská investiční skupina Arca Investments na řešení svých ekonomických problémů. Slovenská vláda totiž prodloužila moratorium, tedy zákonnou ochranu před věřiteli, do konce roku.

Arca dostala další odklad, věřitelé musí čekat
Rostislav Velič | Archiv

Původně měla Arce ochrana na Slovensku skončit koncem září. Stejný ochranný nástroj využila také česká část skupiny – Arca Capital Bohemia. Ta má čas na nalezení záchranného plánu, aniž by ji věřitelé tlačili do insolvence, do konce listopadu. Současný šéf a většinový vlastník Rastislav Velič tak může slavit. Alespoň na chvíli. Dostal další měsíce, kdy má situaci bezpečně ve svých rukou.

Ale bude mu to stačit na vyřešení hlubokých dluhových problémů skupiny? Velič sice údajně jedná s novým zahraničním investorem, kolem něj už se ale šikují zástupci věřitelů, zejména skupin J&T a Natland. 

Navíc ho ostřeluje jeho někdejší společník a zakladatel skupiny Arca Pavol Krúpa. Ten podal trestní oznámení kvůli údajnému falšování svého podpisu na směnkách a tlak stupňuje také ve svých veřejných vystoupení, kde Veliče otevřeně kritizuje a vyzývá ho k okamžitému odstoupení. 

Firma podle informací týdeníku Hrot celkem dluží víc než miliardu eur zhruba 1800 investorům z řad české a slovenské byznysové špičky. Přesněji 80 procent z nich pochází z Česka, zbytek jsou většinou Slováci. 

K největším z nich údajně patří například někdejší majitelé Fortuny v čele s Petrem Boumou. S Arcou investovali ale také třeba Zbyněk Frolík z Linetu, František Vaculík z PSJ, či šéf Koh-i-nooru Vlastislav Bříza. Těm teď nezbývá než další měsíce tiše přihlížet, jaký osud jejich mnohamilionových investic jim vedení skupiny nakonec připraví.