Skupina Arca bojuje o přežití a zmítají jí spory

Příštích několik týdnů rozhodne o osudu Arcy Investments, jedné z největších investičních skupin v zemi.

Skupina Arca bojuje o přežití a zmítají jí spory
Rastislav Velič | Hynek Glos

Na českém investičním trhu je to teď téma číslo jedna. Téma horké a extrémně živé, které zaměstnává bankéře J&T, PPF i Penty. A veřejně se k němu málokdo rozpovídá. Škody by mohly být příliš velké. Přední investiční skupina Arca Capital, kterou před 17 lety založil bouřlivák a investiční nájezdník Pavol Krúpa, ale kterou dnes řídí a z velké části vlastní další Slovák Rastislav Velič, bojuje o přežití.

Skupina před několika týdny na Slovensku využila lex koronu, tedy dočasnou ochranu před věřiteli. Díky tomu odložila výplatu některých investorů, zejména držitelů krátkých kvartálních směnek, které skupina vydávala ještě začátkem letošního roku. Na jejich výplatu totiž Arca v tuto chvíli nemá peníze, neboť výkonnost jejích firem dostala kvůli virové krizi pořádně zabrat.

Miliardové směnky

Arca navíc vždy investovala velký podíl cizího kapitálu, sázela na růst a zahraniční expanzi na dluh. Expanzi skupiny měly rozhýbat směnky až za 500 milionů eur, tedy asi za 13,5 miliardy korun. Kolik z toho balíku na trhu skutečně skončilo, není jasné.
Nicméně celkový dluh rozsáhlé skupiny podle některých zdrojů dosahuje zhruba 800 milionů eur, nemalou část z toho tvoří právě směnky, menší část několikaleté dluhopisy a také provozní úvěry od bank.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit