Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Za Abramoviče bylo líp. Chelsea pod novými majiteli tápe a těžce prodělává

Na papíře mají londýnští Blues haldu talentů, někam se ale vytrácí, když vyběhnou na trávník. Hvězdy tápou a skupina BlueCo registruje ztrátu 19 miliard.

Za Abramoviče bylo líp. Chelsea pod novými majiteli tápe a těžce prodělává
Rekordně drahý Mychajlo Mudryk své Chelsea moc radosti nedělá | Shutterstock.com

Do té doby se žádný sportovní klub za tak obří sumu neprodal. Před dvěma lety zbořili ruský oligarcha Roman Abramovič s americkým multimiliardářem Toddem Boehlym všechny myslitelné rekordy, když slavný a superúspěšný britský fotbalový manšaft Chelsea FC změnil majitele. Skupina investorů zpoza Pacifiku ho získala za v přepočtu 120 miliard korun a Boehly si tak splnil sen – o Blues usiloval už o několik let dříve, Abramovič ho ale tehdy poslal k šípku. Podruhé už prodávat musel, kvůli válce na Ukrajině a sankcím, které Západ uvalil na putinovské boháče.

Skončila tak dvě desetiletí trvající éra, při níž díky miliardám rusko-izraelského byznysmena klub vyhrával na všech frontách. Hráči v modrých dresech získali přes dvacítku trofejí, dvakrát vyhráli Ligu mistrů a pětkrát usedli na trůn vládců Premier League. Nezdálo se ale, že by jízda měla jen tak končit. Noví majitelé mají ­– alespoň zdánlivě – sportovních zkušeností plnou skříň.

Boehly spolu se svým byznysovým parťákem Markem Walterem mají podíly v basketbalových Los Angeles Lakers, za něž hraje živoucí legenda a nejlepší střelec historie LeBron James nebo další z hvězd NBA Anthony Davis, v baseballových Dodgers a v Los Angeles Sparks, což je tým ženské basketbalové WNBA. Konsorcium BlueCo, které vlastní Chelsea a v němž Walter a Boehly zastávají důležité role, pak v roce 2023 koupilo i jiný fotbalový klub. Ve Francii si vyhlédlo Racing Štrasburk.

V takových rukách by měla Chelsea šlapat a drtit soupeře s novým elánem. Jenže klub se od té doby zadrhl. V sezoně 2022/23 skončil v Premier League až dvanáctý, v té současné se plouží okolo jedenáctého místa. A co je horší, nejde mu to ani byznysově. A to tak, že vůbec.

Od května 2022, kdy Blues s fanfárami koupila, prodělala podle Financial Times skupina BlueCo 650 milionů liber, což je přes 19 miliard korun. „Podle zveřejněné účetní závěrky vykázala společnost BlueCo za 16 měsíců do konce června loňského roku čistou ztrátu 653 milionů liber poté, co Chelsea výrazně utrácela za nové hráče. Investice do mužského kádru se však na hřišti zatím nevyplatila,“ glosují Financial Times.

Před sezonou přitom Boehly hovořil o restartu, zaklínal se tím, že morálka týmu je vysoká a věřil v úspěšné tažení novým ligovým ročníkem. „Ale mužstvo čeká další období bez kvalifikace do lukrativní Ligy mistrů,“ konstatuje list. Nejprestižnější klubová soutěž Evropy je přitom branou k milionům, které dokážou zalátat nejednu rozpočtovou trhlinu.

Noví majitelé vysázeli miliardy za špičkové hráče, od nichž si slibovali další výkonností boost. Přišli argentinský mistr světa Enzo Fernández, francouzský reprezentant Wesef Fofana a hlavně Mychajlo Mudryk. Přestup ukrajinské hvězdy vyvolal rozruch hned z několika důvodů. Chelsea FC za něj zaplatila okolo dvou miliard korun, za víc peněz Šachtar Doněck svého hráče nikdy nikomu neprodal.

Chelsea má za sebou dvě dekády úspěchů
Shutterstock.com

Zarezonovala ale i „válečná“ linka celého obchodu. Jak známo, Abramovič se musel britského klubu zbavit kvůli vazbám na Vladimira Putina, který rozpoutal invazi svých sil proti sousednímu státu. Ač se ruský oligarcha zaklínal svým izraelským i portugalským pasem, Britové jasně řekli, že mají důkazy o jeho propojení na kremelského vládce. Naopak nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, jemuž „hornický“ klub původem z Doněcku patří, slíbil poslat kolem půl miliardy korun ukrajinským vojákům.

Třiadvacetiletý levý křídelník Mudryk si ale na specifika britské soutěže nezvykl. V letošní sezoně dal ve 20 zápasech jen tři góly, na další tři přihrál a na kontě má i stejný počet žlutých karet. V Arsenalu, kde o něj také stáli a kde si rvali vlasy ve chvíli, kdy ukrajinská hvězda podepsala s konkurencí, si proto pořádně oddechli. Server msn.com dokonce ve čtvrtek s lehkým popíchnutím napsal, že se Arsenal „vyhnul kulce“, když s Melnykem neuzavřel smlouvu.

Ještě bídněji je na tom však Enzo, který zapsal tři góly, jednu přihrávku a hned šest žlutých. Na kontě má sice kromě poháru mistrů světa z roku 2022 i řádku dalších trofejí, jeho bídné počínání na trávnících ale vede k tomu, že se o něm píše jako o „neviditelném záložníkovi“ Blues.

Britský The Evening Standard však radí, aby si Chelsea argentinského šampiona ponechala. „Musí ospravedlnit svou astronomickou cenovku, ale ukázal záblesky geniality a jednou z něj může být lídr světové úrovně,“ míní. Naopak Mudryka má klub bez milosti vyrazit. Když už nastoupil z lavičky, byl podle webu strašný a tápe víc než kdokoli jiný v týmu.

Výprodej a přestavba budou nutné, protože Premier League má přísná finanční pravidla. Kluby hlídá, aby nepřekročily předem danou maximální ztrátu, jinak jim bez milosti sebere body. „Rivalové věří, že Chelsea potřebuje do konce června získat 100 milionů liber, aby se vyhnula problémům s finanční stabilitou,“ uvádí The Evening Standard.

Snad je to ale jen zádrhel na delší cestě, která má Blues dovést zpátky na vrchol. S baseballovými Dodgers se totiž Boehlymu a spol. povedlo nebývalé zmrtvýchvstání, které během deseti let proměnilo jeden z nejhůře vedených klubů MLB ve vítěze Světové série. Losangeleský klub navíc postavili na nohy i finančně, modernizovali stadion a napravili pošramocené vztahy s městem.

OK, pár šrámů má teď Chelsea u fanoušků i sportovních novinářů. Finančních torpéd schytala také nemálo. Je čas nahodit motory a předvést, že Američan může rozumět i tomu kulatému míči, na který se rukama nesahá.