Uděláš třikrát žongl? Špičkové fotbalové kluby sázejí na AI aplikaci při lovu talentů, stačí nahrát video

Nová aplikace aiScout umožňuje nadějným fotbalistům z celého světa ucházet se o pozornost profesionálních klubů online.

Uděláš třikrát žongl? Špičkové fotbalové kluby sázejí na AI aplikaci při lovu talentů, stačí nahrát video
Fotbalista v aplikaci aiScout | ai.io

Londýnská technologická společnost ai.io vyvinula inovativní aplikaci, která má za cíl „demokratizovat“ skauting ve fotbale. Aplikace aiScout, dostupná zdarma ke stažení na celém světě, umožňuje mladým fotbalistům natočit videa, ve kterých předvádějí své dovednosti při plnění série cvičení. Aplikace nabízí 75 drillů navržených k testování různých fotbalových aspektů a ke každému cvičení je k dispozici instruktážní video. Výkony hráčů jsou pak automaticky hodnoceny technologií umělé inteligence (AI).

Data z aplikace jsou přístupná partnerským klubům, které tak mohou procházet databázi talentů a filtrovat výsledky podle věku, pohlaví, herní pozice a dalších kritérií. Aplikace aiScout v současnosti spolupracuje se dvěma kluby Premier League – Chelsea a Burnley, které si navíc mohou cvičení v aplikaci přizpůsobit tak, aby odpovídala jejich specifickým požadavkům.

„Naším cílem je zefektivnit práci skautů,“ říká Richard Felton-Thomas, výkonný ředitel společnosti ai.io. „Chceme jim ukázat, kde se nacházejí talentovaní hráči, kteří splňují jejich kritéria. Například jim můžeme říct: ,Dnes se podívejte na tento zápas, protože tam hrají tři hráči, kteří překonávají standardy Chelsea.' To je mnohem efektivnější využití jejich času.“

Aplikace, v níž fotbalisté plní úkoly od klubů
ai.io

Využití chytrých technologií ve sportu neustále roste a aiScout je jen jedním z příkladů. Dalšími technologiemi, které se v tomto odvětví prosazují, jsou komentáře utkání nebo sestřihů tvořené díky AI a nositelné technologie pro elitní sportovce. Globální trh sportovní analytiky, který v roce 2023 dosáhl hodnoty 2,7 miliardy dolarů, by se podle výzkumné firmy Grand View Research do konce desetiletí měl rozrůst o 22 procent.

Zdá se, že nové technologie ve fotbale nenahrazují tradiční metody skautingu, ale spíše je doplňují. „AI má potenciál zpřístupnit fotbalové talenty z celého světa a usnadnit skautům práci,“ říká Felton-Thomas. „Zároveň dává hráčům novou možnost, jak se zviditelnit a zaujmout profesionální kluby.“