Vlastník Formule 1 kupuje i MotoGP, za sérii závodů motorek dá přes 100 miliard

Obchod sjednotí dvě elitní závodní série. Zájemce o motorkářskou „formuli“ musel odrazit útok majitele UFC.

Vlastník Formule 1 kupuje i MotoGP, za sérii závodů motorek dá přes 100 miliard
MotoGP je vrchol závodění na motorkách | Shutterstock.com

Je to deal za 106 miliard korun. Majitel elitní série závodů Formule 1 kupuje další špičkovou soutěž světového motorsportu – naprostý vrchol závodění na silničních motorkách MotoGP.

Společnost Liberty Media, která vlastní formulové závody, o převzetí prestižní motorkářské série jednala v exkluzivních rozhovorech s Dorna Sports, firmou sídlící v Madridu. Informovaly o tom Financial Times. Dotažení transakce pak stvrdila i další světová média včetně například britské BBC. Liberty by v Dorně měla nově vlastnit 86 procent.

Prestižní ekonomický list Financial Times dodal, že Liberty musela odrazit pokus konkurence, která se jí pokusila MotoGP „vyfouknout“. Šlo o sportovní a zábavní skupinu TKO, vedenou finančním magnátem Arim Emanuelem.

Ten je popisován nejen jako mimořádně silný hráč v rámci Hollywoodu, ale hlavně je vlastníkem dvou zápasnických organizací s mimořádným zvukem – UFC a WWE. První je světovou organizací smíšených bojových umění, druhá je pak synonymem pro typicky americkou zábavu: profesionální wrestling.

Liberty Media vlastní pro změnu miliardář a filantrop John C. Malone, nyní do svého portfolia přidává i značný podíl ve společnosti Dorna Sports. O ní přitom projevovali zájem i bohatí šejkové z Perského zálivu se státem podporovanou skupinou Qatar Sports Investments. Ta mimochodem vlastní francouzský fotbalový klub Paris Saint-Germain.

„Pokud by koupili MotoGP, dostali by v Liberty Media jedinečnou šanci prokázat, že jejich úspěch, kterého se jim podařilo dosáhnout v růstu popularity Formule 1, nebyl náhodný,“ hodnotily ještě před uzavřením transakce Financial Times.

V éře Liberty se totiž uvadající popularitu závodů nadupaných monopostů na okruzích podařilo nakopnout díky vysoce oblíbené netflixové sérii F1: Touha po vítězství. Formulím se také postupně daří dobývat americký trh.

Madridská Dorna je luxusní nevěstou na poli globálního sportu s lukrativními komerčními právy. Vlastní několik soutěží – kromě MotoGP také Mistrovství světa superbiků a elektrickou závodní sérii nazvanou MotoE. Celkově organizuje 251 závodů ročně ve 20 zemích.

Jenže – jak upozorňují FT – bude zajímavé sledovat, jak se k dealu postaví unijní regulátor. Dá se očekávat, že dohoda pravděpodobně bude čelit zkoumání a z minulosti známe případ, kdy vlastnictví obou soutěží neprošlo. Soukromý investiční fond CVC Capital Partners kdysi vlastnil jak F1, tak MotoGP, ale v roce 2006 byl nucen prodat motocyklovou sérii poté, co regulační orgány EU zasáhly. Mimochodem, v roce 2017 CVC prodal F1 právě společnosti Liberty za osm miliard dolarů.

„Byl bych velmi překvapen, kdyby si na celou transakci regulační orgány neposvítily,“ okomentoval situaci James Killick, právník ze společnosti White & Case. Otázkou podle něj je, zda se trh od předchozích podobných dealů v minulosti změnil. Podle BBC pak k naprostému dokončení celé transakce má dojít do konce letošního roku.