Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Saúdská Arábie chce za desítky miliard ovládnout světový tenis

Návrh Rijádu proti sobě postavil špičkové funkcionáře tenisového světa, kteří se nedokázali včas dohodnout o penězích mezi sebou.

Saúdská Arábie chce za desítky miliard ovládnout světový tenis
Superstar současného tenisu Novak Djoković | Shutterstock.com

Po měsících čekání na vytvoření nové podoby světového profesionálního tenisu promluvily peníze – z míst, kde jich je skutečně hodně, ze Saúdské Arábie. Po vzoru golfu a fotbalu na svou stranu tyto peníze získaly i odpovědné činitele tenisu. Cena obnáší nejméně miliardu dolarů, tedy přes 23 miliard korun.

Tento krok přichází uprostřed rostoucího napětí ve sportu, který je podle hráčů i funkcionářů připraven na „významné změny“, což v praxi znamená, že nemá peníze a hledá, ber kde ber. Jestli poslední vývoj pomůže vyřešit dlouhodobé strukturální problémy – příliš dlouhou a náročnou sezónu, která se navíc jen obtížně sleduje, nadměrně zatěžuje hráče a přitom vydělá na náklady jen zhruba osmdesáti nejlepším hráčům – to je jiná otázka.

Andrea Gaudenzi, předseda mužského okruhu turnajů ATP, na setkání tenisových bossů minulý týden v kalifornském Indian Wells vyjevil podrobnosti navrhovaných investic ze saúdskoarabského státního investičního fondu (PIF). Zároveň oznámil, že vedení ATP v čele s ním již některé kroky s Rijádem projednalo a dokonce odsouhlasilo.

Dohromady by tyto investice mohly okamžitě zvýšit celkové příjmy tenisu, které se dnes pohybují mezi 2,5 a třemi miliardami dolarů ročně (až 70 miliard korun) zhruba o třetinu. Většina peněz poplyne na nákup licence pro novou smíšenou soutěž nejvyšší úrovně, která by se měla konat v Saúdské Arábii.

PIF se již zavázal ke sponzorování mužského žebříčku a několika turnajů částkou až 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun), která byla zahrnuta v návrhu, za nímž Gaudenzi stojí. Návrh rovněž počítal s připravovanou smlouvou se Saúdskou Arábií o pořádání elitního turnaje ženské WTA Tour. Ten je stále v jednání.

Část peněz může jít také na financování obnovené série turnajů pro veterány, zvýšení startovného a na podporu menších soutěží. Celková částka, kterou saúdskoarabský plán obnáší, se podle různých verzí pohybuje mezi jednou a dvěma miliardami dolarů. O schůzce a navrhované investici ze strany Rijádu poprvé informoval britský deník Telegraph. Návrh však přišel v době, kdy představitelé sportu očekávali zcela jiný plán na oživení sportu a přetvoření jeho struktury.

Vedoucí představitelé mužské a ženské profesionální tenisové série (a vlastníci těch největších turnajů) od léta čekali, až pořadatelé Grand Slamů, tedy čtyř nejbohatších událostí světové tenisové sezony, předloží vlastní návrh na reorganizaci tenisu a zajištění jeho finanční budoucnosti.

Tento návrh měl přijít loni v listopadu v Turíně, kde se tou dobou konal jeden z turnajů ATP. Poté se datum doručení posunulo na leden a turnaj Australian Open. Nakonec přišel až v Indian Wells, kde se konal první letošní turnaj, jehož součástí byla mužská i ženská soutěž.

Chybělo maso

Tenisoví bossové se tam sešli, aby si vyslechli, co grandslamy nabízejí. Očekávali pečlivě vypracovaný plán zjednodušeného programu, jejž by fanoušci mohli snáze sledovat a který by snížil zátěž pro špičkové hráče. Ti to požadují již několik let.

Především očekávali, že vedoucí představitelé oněch čtyř nejbohatších a nejdůležitějších akcí (Australian Open, US Open, French Open a Wimbledon) přijdou s alespoň rámcovou představou, jak by mohli atraktivitu svého sportu prodat tak, aby byl ziskovější a finančně soběstačný.

Jenže když Craig Tiley a Lew Sherr, vedoucí představitelé organizátorů turnajů v Austrálii a v USA, svou prezentaci předvedli, ukázalo se, že takový návrh k dispozici nemají . Šéfové grandslamů se dosud nedohodli na financích a nemohli tak navrhnout dohromady nic konkrétního.

 

Navrhli pouze to, o čem se neformálně hovoří již měsíce - prémiovou sérii turnajů, která by obnášela všechny čtyři grandslamy a deset dalších špičkových turnajů. Na konci sezony by se konal kombinovaný turnaj, tedy za účasti mužů i žen, soutěží ATP i WTA. Navrhovaný kalendář se však do značné míry podobal současnému rozpisu a byl značně nekonkrétní. „Ty kosti na sobě neměly žádné maso,“ charakterizoval to neuctivě jeden ze zklamaných účastníků jednání v Indian Wells.

Na otázku po financích řekli Tiley a Sherr, že nejprve potřebují předběžný souhlas organizátorů ostatních dvou grandslamů, a požádali o vytvoření pracovní skupiny, která by peníze vyřešila. Tento nápad však narazil na šéfa ATP Gaudenziho, který chce spolu se šéfem WTA Stevem Simonem mít pod palcem každý dolar, který se v tenisu pohybuje. 

Simon do značné míry podporoval počáteční snahy grandslamů o vytvoření „prémiové tour“, Gaudenzi nikoli. Když se v únoru šéf ATP setkal se Sherrem, řekl mu, že tenis již takovou sérii má - turnaje, které jsou známé jako turnaje Masters pro muže a 1000 pro ženy (číslo vyjadřuje vysoký počet bodů do žebříčku, které vítězka získá). 

Jinými slovy, organizátoři současných velkých turnajů tahají v boji s ATP o nadvládu nad tenisem za kratší konec. Zatímco Gaudenzi a spol. mají díky Saúdské Arábii peněz dost, Tiley se Sherrem a kolegy se o ně handrkují navzájem. Výsledek proto není obtížné odhadnout.

Ne každý je z toho nadšený. Komentátor americké televize CNBC (a bývalý úspěšný hráč) Patrick McEnroe nešetřil kritikou. „Tenisový svět byl šokován tím, co se stalo v Indian Wells,“ řekl McEnroe.

„Tím, že tato nabídka přišla od šéfa ATP Andrey Gaudenziho. Grand Slamy doufaly, že dospějí s ATP k nějaké dohodě, která by jim umožnila společně kontrolovat kalendář profesionální tenisové sezóny. Nabídka Saúdské Arábie způsobila naprostý chaos. Jedno vypadá jistě: tenis půjde cestou Formule 1, fotbalu a golfu,“ dodal.

Také komentátorův slavnější bratr, legendární John McEnroe, byl skeptický. „Osobně bych tenisu nedoporučoval přijmout nabídku Saúdské Arábie. Ale nemám na to žádný vliv,“ řekl McEnroe starší , který byl v semdesátých letech (jako jediný hráč tenisové historie) najednou v čele žebříčku ve dvouhře i čtyřhře.