Sparta se srazí s byznysovou mašinou. Kapitán Krejčí stojí tolik, co nezkušený junior Liverpoolu

Reds patří k největším značkám fotbalu na světě. Neustále expandují a sázejí na nové technologie. Před týdnem ohlásili rekordní příjmy.

Sparta se srazí s byznysovou mašinou. Kapitán Krejčí stojí tolik, co nezkušený junior Liverpoolu
Mohamed Salah a Ladislav Krejčí | Hrot24/AC Sparta/Liverpool FC

Fotbalovou Spartu dnes čeká utkání s anglickým FC Liverpool, jedním z nejtěžších soupeřů v Evropě, z nějž trenér Jürgen Klopp stvořil sebevědomou mašinu na vítězství. A nejde jen o mašinu sportovní, ale i byznysovou. Chcete jednoduchý důkaz? Nejdražší hráč Liverpoolu Dominik Szoboszlai stojí na přestupovém trhu 1,8 miliardy korun. I kdybyste prodali celou soupisku Sparty, neměli byste na něj. Ani zdaleka.

Stejnou cenovku jako kapitán maďarského nároďáku má přitom i kolumbijský génius Luis Díaz a největší útočná hvězda Reds, Egypťan Mohamed Salah, je s 1,5 miliardou na čtvrtém místě soupisky týmu ze stadionu Anfield.

Sparťanský kapitán Ladislav Krejčí, jehož cena na trhu je podle odhadu webu transfermarkt.com kolem 120 milionů korun, by se krčil až na 25. místě, těsně za nadaným juniorem Jarellem Quansahem, který je oproti Krejčímu ještě o zhruba 25 milionů dražší. Quansah přitom v Premier League odehrál jen nějakých osm zápasů, Krejčí má za sebou přes 120 utkání v lize a svůj otisk nechal i v reprezentaci.

V lize gigantů

Není divu, že přes nadšení a zrychlený tep ze zápasu proti top světovému soupeři tlumí trenér Sparty Brian Priske emoce. „Čelíme momentálně jednomu z nejlepších mužstev v Evropě, proti takovému týmu jsme outsidery,“ prohlásil dánský stratég podle webu České noviny.

Oba manšafty zdobí rudá barva, oba vedou své soutěže. Liverpool navíc vznikl ve stejném roce, co největší soupeř letenských – pražská Slavia – s níž se Sparta v uplynulém týdnu střetla hned dvakrát, v poháru vyhrála, v lize plichtila. Tím ale pokus o paralely končí. 

Reds jsou čtvrtou nejhodnotnější značkou fotbalového světa, jíž fandí přes 100 milionů fanoušků na planetě. Větší brand ve svém odvětví vybudovali jen giganti Real Madrid, Manchester United a Barcelona. Hodnota Liverpoolu jako značky přesahuje 120 miliard korun.

Svou pověst přitom zdaleka nebuduje jen na hřištích. Masivně to rozjíždí v byznysu nebo obchodních partnerstvích, pomáhá i expanze na nové trhy. Ostatně je to týden, co účetní oddělení na Anfieldu zveřejnilo rekordní příjmy, které chce nadále investovat do růstu klubu.

Světová expanze

„Komerční úspěch byl dosažen díky silnému růstu partnerství a obrovsky úspěšné předsezónní tour, při níž jsme hráli zápasy v Thajsku a Singapuru,“ pochlubil se klub. V Asii také otevřel sedm nových prodejen se svou značkou, jíž navíc podporuje i vlastní aplikací pro nákupy fanouškovského „merche“. Reds tvrdí, že jde o první takovou vychytávku ve fotbalovém odvětví a stáhlo si ji přes 350 tisíc lidí.

O podobném světovém úspěchu si může Sparta nechat jen zdát. V něčem má ale přeci jen byznysově navrch. Americký byznysmen John W. Henry, který liverpoolský klub vlastní, je podle amerického Forbesu až 699. miliardářem světa. To majitel Sparty Daniel Křetínský je celosvětově 208. s majetkem přes 210 miliard korun.

Henry se se svým holdingem FSG ve sportu masivně angažuje. Kromě fotbalového Liverpoolu vlastní hokejové Pittsburgh Penguins, za něž hrál v NHL i Jaromír Jágr, slavný baseballový tým z Bostonu Red Sox i celý seriál typicky amerických automobilových závodů Nascar. Křetínský ho stahuje alespoň v Premier League, kde vlastní majoritní balík fotbalového West Hamu United.