Nákupy fotbalových klubů dokazují, že český fotbal je na vzestupu

Miliardář Pavel Tykač kupuje Slavii, majitel sítě soukromých škol Ondřej Kania Liberec. Investory láká očekávaný vstup českého fotbalu do Ligy mistrů.

Nákupy fotbalových klubů dokazují, že český fotbal je na vzestupu
Stadion fotbalové Slavie Praha | Yuri Turkov / Shutterstock.com

Fotbal už dávno není pouze vášní a soutěžením na hřišti. Oboje výše zmíněné je stále jeho součástí, ale (minimálně) stejně důležité jsou peníze, které se kolem fotbalu točí. Stále více podnikatelů a investičních skupin projevuje zájem o nákup fotbalových klubů a zdá se, že existuje jedno společné téma, které tyto zájemce motivuje: dobrý byznys.

Odpověď na otázku, proč by chtěl někdo vlastnit český fotbalový klub, souvisí s aktuálním vývojem v evropských soutěžích a konkrétně s umístěním Česka v koeficientu UEFA. Očekává se, že Česko dosáhne na desáté místo v tomto žebříčku, což by mělo mít pozitivní dopad na celý český klubový fotbal.

Bude-li Liga mistrů

V případě, že Česko skutečně obsadí desátou pozici, bude mít vítěz tuzemské ligy pro sezonu 2025/2026 jistý přímý postup do Ligy mistrů. Není to jen otázka prestiže, souvisejí s tím obrovské finanční výhody. Cena za televizní práva stoupne až třikrát, což představuje nový zdroj příjmů pro české kluby.

Další výhody spojené s rostoucím zájmem o český fotbal jsou patrné na několika frontách. Investice ze Saúdské Arábie do světa fotbalu přinesly nejen peníze, ale také nový život na stadionech. Zvýšený zájem fanoušků se projevuje nejen na tribunách, ale také v celkovém zvýšení zájmu o fotbal, což může mít pozitivní vliv na trh fotbalových přestupů.

Reálná příležitost uspět

Mezi osobnostmi, které začala zajímat investice do českého fotbalu, jsou jména jako Pavel Tykač či Ondřej Kania. Ti vidí v takových investicích nejen ekonomický potenciál, ale také rostoucí pozitivní sentiment spojený s úspěchy českých klubů.

Investice do fotbalového klubu je dnes reálnou příležitostí, jak uspět, a to nejen sportovně a ekonomicky, ale také společensky – prostřednictvím fanoušků prožívajících emoce. Český fotbal se dnes zkrátka stává atraktivním prostředím pro velmi smysluplné investování.

Autor je spolupracovníkem redakce