Fotbalová Slavia by mohla změnit majitele. S Číňany jedná miliardář Tykač

Fotbalovou Slavii má od čínských majitelů koupit miliardář Pavel Tykač. S odvoláním na několik zdrojů o tom informovaly Hospodářské noviny a týdeník Euro.

Fotbalová Slavia by mohla změnit majitele. S Číňany jedná miliardář Tykač
Stadion Slavie | Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

Zdroj týdeníku Euro informoval, že transakce je prakticky hotová a Tykač by měl od současného majoritního vlastníka Slavie, čínské společnosti CITIC Group, získat 99,98 procenta akcií klubu. Web inFotbal.cz uvedl, že cena se pohybuje kolem dvou miliard korun. I po příchodu majitele energetické a uhelné společnosti Sev.en Energy má ve vedení Slavie zůstat předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

Pražský klub ani Tykač informaci nekomentovali.

Čínská společnost CITIC, která vlastní 99,98 procenta akcií, převzala Slavii v roce 2018 poté, co se původní čínský majitel CEFC dostal do finančních problémů.

Podnikatel a investor Pavel Tykač se dlouhodobě angažuje v oblasti energetiky, těžby, financí a realit. Jeho hlavní firmou je energetický gigant Se.ven, který se zásadně podílí na českém a evropském trhu s energiemi. Časopis Forbes zařadil Tykače na čtvrté místo žebříčku nejbohatších Čechů v roce 2023, jeho majetek odhadl na 183 miliard korun.