Spekulace kolem Slavie se potvrdily. Tykač za vršovický klub zaplatil necelé dvě miliardy, řekl Tvrdík

Miliardář a investor Pavel Tykač za fotbalový klub SK Slavia Praha zaplatil necelé dvě miliardy korun, uvedl šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Potvrdil tak spekulace, které se šíří již od minulého měsíce, kdy byl nákup vršovického týmu oficiálně oznámen.

Spekulace kolem Slavie se potvrdily. Tykač za vršovický klub zaplatil necelé dvě miliardy, řekl Tvrdík
Fotbalový stadion Eden v pražských Vršovicích | Shutterstock.com

Slávistický šéf uvedl, že čínští majitelé prodejem klubu v pražských Vršovicích rozhodně neprodělali, a potvrdil částku, která se pohybuje kolem dvou miliard korun. „Pavel Tykač kupuje klub, který je 32. v Evropě. Slavia byla sedmkrát za sebou v evropských soutěžích a je úspěšná i na domácí scéně,“ řekl Tvrdík v Totálním podcastu s tím, že kupní cena kolem dvou miliard korun odpovídá realitě.

Mužstvo z Edenu v nové sezoně vyhrálo základní skupinu Evropské ligy a za sebou nechalo i italský tým AS Řím. „Obě strany se dohodly částku nezveřejňovat, ale cena, o které se spekuluje, je plus minus pravdivá. Jsou to necelé dvě miliardy,“ doplnil Tvrdík, který miliardáře s nápadem na odkup klubu oslovil.

Společnost CITIC Group získala veškeré finanční prostředky, které do Slavie vložila. Čínský investor tedy odchází z vršovického klubu, jenž si v posledních letech vydobyl velké mezinárodní renomé, domnívá se Tvrdík podle oborového webu Ruik. Kromě těch nejvyšších ligových ambicí si Tykačův klub vytyčil jako jeden z hlavních úkolů vybudování mládežnické akademie.

Pavel Tykač kupuje vršovický fotbalový klub prostřednictvím firmy Fulleren, založené v listopadu loňského roku, jak vyplývá z údajů v obchodním rejstříku a evidenci skutečných majitelů. Tykač převezme 99,98 procenta klubových akcií, jež dosud držela firma CITIC. Před ní červeno-bílí patřili od roku 2015 jiné čínské společnosti CEFC.

Devětapadesátiletý podnikatel a investor je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun. „Patřím mezi věrné slávistické fanoušky, stejně jako mezi ně patřil už můj táta i děda. Moci se podílet na dalším rozvoji Slavie je pro mě velkou ctí. Doufám, že v mé práci budou jednou pokračovat i moje děti,“ uvedl Tykač.

Slavia měla čínské majitele od podzimu 2015. Společnost CITIC byla majoritním vlastníkem klubu posledních více než pět let. Za tu dobu Pražané získali tři z celkových sedmi ligových titulů v samostatné historii, třikrát ovládli domácí pohár a třikrát se dostali do čtvrtfinále v evropských pohárech.