Tykač může koupit fotbalovou Slavii Praha od Číňanů, schválil ÚOHS

Podnikatel a investor Pavel Tykač může prostřednictvím společnosti Fulleren koupit fotbalový klub Slavia Praha včetně stadionu v Edenu od čínské společnosti CITIC Group. Rozhodnutí je pravomocné.

Tykač může koupit fotbalovou Slavii Praha od Číňanů, schválil ÚOHS
Pavel Tykač | foto Slavia Praha

Ve zjednodušeném řízení to povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, uvedl v tiskové zprávě jeho mluvčí Martin Švanda. Úřad konstatoval, že aktivity Slavie a společnosti Eden Arena, která pronajímá stadion fotbalovému klubu, se s činností Tykačovy společnosti nepřekrývají. Úřad musel fúzi posuzovat, protože to zákon nařizuje u všech společností s ročním obratem přes 250 milionů korun. Klub o transakci informoval v prosinci, cenu nezveřejnil, podle odhadů médií činí zhruba dvě miliardy korun.

Tykač společnost Fulleren založil loni v listopadu a převezme 99,98 procenta klubových akcií, které dosud držela firma CITIC. Ta byla majoritním vlastníkem pět let, před ní červenobílí patřili od roku 2015 jiné čínské společnosti CEFC. Za tu dobu získali tři ligové tituly, třikrát ovládli domácí pohár a třikrát se dostali do čtvrtfinále v evropských pohárech.

Devětapadesátiletý Tykač je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun. "Patřím mezi věrné slávistické fanoušky, stejně jako mezi ně patřil už můj táta i děda. Moci se podílet na dalším rozvoji Slavie je pro mě velkou ctí. Doufám, že v mé práci budou jednou pokračovat i moje děti," uvedl v prosincové tiskové zprávě Tykač.

Jednadvacetinásobného ligového mistra dál povede současný předseda představenstva Jaroslav Tvrdík, který Tykače s návrhem na odkup klubu oslovil.