Skladné Česko. E-shopy udělaly ze skladů nedostatkové zboží

Letos se pronajme rekordní počet ploch, ceny letí nahoru.

Skladné Česko. E-shopy udělaly ze skladů nedostatkové zboží
ilustrační foto | Shutterstock.com

Větší hlad po skladech v Česku ještě nebyl. Covidová situace, která přiměla Čechy nakupovat online, na druhé straně donutila prodejce hledat i ta poslední místa, kam pro své e-shopy uskladní zboží. U části obchodníků navíc hraje roli předzásobení kvůli obavám z dalšího vývoje pandemické situace, jiní znovu podepisují smlouvy, aby si pojistili podmínky pro příští roky. Výsledkem je, že letošek bude v historii Česka rekordní. Jen za půl roku se pronajalo téměř tolik ploch jako za celý loňský rok.

Čísly řečeno: Za celý rok 2020 se v České republice pronajalo 1,37 milionu čtverečních metrů průmyslových prostor. Do konce letošního června to bylo bezmála 1,2 milionu čtverečních metrů. Data vycházejí z údajů poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate. Zájem má i svůj praktický dopad. Například v Praze nebo v okolí Brna již prakticky není možné získat haly nad dva tisíce metrů. A v kombinaci s absencí rozvojových pozemků a jejich rostoucí cenou se zvyšuje i nájemné napříč celým Českem až k úrovni 5,3 eura za metr měsíčně.

„I přes robustní výstavbu se kvůli vyšší ceně stavebních materiálů a nedostatku kapacit ve stavebnictví trh potýká s termíny, a tedy i nedostatkem pronajímatelných prostor,“ popisuje aktuální situaci Dušan Drábek z BNP Paribas Real Estate.

V současnosti se přitom staví několik velkých projektů. Například pro e-commerce gigant Alza buduje v Chrášťanech u Prahy developer GLP halu o ploše 36 tisíc čtverečních metrů. Téměř dvojnásobný je pak skladový komplex v Boru u Plzně, za nímž stojí developerská společnost CTP. Obsadí ho expandující poskytovatel logistických služeb pro dm drogerie Loxxess.

„Celková kapacita moderních industriálních nemovitostí by se mohla v letošním roce dostat přes deset milionů čtverečních metrů. Sílící poptávka tuto predikci potvrzuje. Pokud nenastanou další turbulence, bude tato hranice překročena s novým rokem 2022,“ konstatuje Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu BNP Paribas Real Estate.

K nejaktivnějším developerským firmám na trhu patřila v prvním pololetí společnost FM Česká s.r.o., která prodloužila nájemní smlouvu a zároveň expandovala v P3 Parku Lovosice (celkem se jedná o plochu 60 600 čtverečních metrů) a současně prodloužila smlouvu na více než dvacet tisíc čtverečních metrů v P3 Prague D11.