Skupině Accolade pomáhá růst nájmů, majetek zhodnotila o 5,45 procenta

Na logistický byznys se valí řada problémů, od války na Ukrajině přes vysokou inflaci až po ochlazení e-commerce byznysu. Přesto tuzemská Accolade, za kterou stojí čeští byznysmeni Milan Kratina a Zdeněk Šoustal, dál jede na vítězné vlně. 

Skupině Accolade pomáhá růst nájmů, majetek zhodnotila o 5,45 procenta
ilustrační foto | geogif / Shutterstock.com

Trh průmyslových nemovitostí má za sebou tři roky nebývalého růstu. Firmy jako CTP, Accolade či menší D+D Real se staly vítězi dané ekonomické éry. Avšak i ony teď mohou s obavami vyhlížet nadcházející měsíce. Aktuálně v sektoru působí dva proti sobě jdoucí trendy napříč celou Evropou. Prvním z nich je očekávaný růst úrokových sazeb. Ten by v konečném důsledku totiž mohl vést k poklesu cen nemovitostí. 

Proti tomuto faktoru však působí zároveň růst nájmů, což naopak může ceny nemovitostí zvyšovat. Která ze sil převládne, se teprve uvidí. Podle Milana Kratiny, zakladatele a šéfa nemovitostní skupiny Accolade, trh ale stále pohání značná poptávka po skladovacích kapacitách.  

„Trh prostě zdražuje a skladových ploch je stále nedostatek – pro zvyšování nájmů je tedy i nadále prostor. V rámci fondu očekáváme začátkem příštího roku další růst cen nájmů. Ten umožňují mimo jiné právě inflační doložky, které vnímáme jako účinnou ochranu investic. Díky nim se nám daří minimálně z osmdesáti procent inflační tlaky zmírňovat,“ říká byznysmen, který na sebe mimo realitní trh upozornil třeba iniciativou Fevoluce, jež volá po změnách v českém fotbale.  

Fond Accolade Industrial Fund, který zahrnuje více než 1,2 milionu metrů čtverečních průmyslových ploch, tak za prvních šest měsíců roku připsal zhodnocení 5,45 procenta. To podle Kratiny odpovídá očekávanému ročnímu výnosu mezi sedmi a deseti procenty. 

Pomáhá také tlak na soběstačnější Evropu, a tedy na potřebu vyrábět a skladovat na starém kontinentu.   

„Neustále se na nás obracejí noví klienti z řad logistických a výrobních společností, ale také e-commerce s poptávkou na nové plochy. Přestože analýzy ukazují mírný meziroční pokles kondice v této oblasti, na zájmu o nové prostory to nepociťujeme,“ konstatoval Milan Kratina. Podle něj je v současnosti z více než 1,2 milionu metrů čtverečních v držení fondu volných pouze 200 metrů čtverečních.

Poptávka po nových skladech je samozřejmě závislá na zvládnutí dramatické energetické krize. Vysoké ceny elektřiny a zemního plynu značně ochromují řadu oborů, zejména těch průmyslových. I to samozřejmě může v budoucnu výrazně ovlivnit kondici logistických firem, majitelů průmyslových areálů a jejich nájemců.  

Accolade Industrial Fund byl založen v roce 2014. Jeho portfolio tvoří v současnosti 27 průmyslových parků s téměř 89 nájemci v České republice, Polsku, Německu a na Slovensku, jeho hodnota dosahuje 26,6 miliardy korun.