Rusové zaplavili Srbsko. Zakládají tam firmy, aby mohli v Evropě trvale zůstat

Od začátku války do tradičně proruské balkánské země emigrovalo na 370 tisíc Rusů. Zakládají tu restaurace, bary, školky, realitní či IT firmy. To jim umožňuje získat povolení k pobytu a po třech letech i srbský pas.

Rusové zaplavili Srbsko. Zakládají tam firmy, aby mohli v Evropě trvale zůstat
Stánek s tričky v Bělehradu, ilustrační foto | Shutterstock.com

Jak se mohou Rusové v době západních sankcí legálně dostat prakticky do středu Evropy? Recept je poměrně jednoduchý. Stačí si v Srbsku založit firmu a získáte povolení k dlouhodobému pobytu. A po třech letech si pak můžete zažádat o srbské občanství.

Protože je Srbsko tradičním spojencem Ruska a řada obyvatel vzhlíží obdivně i k Putinově režimu (i prezident Aleksandar Vučić má s ruským diktátorem podle svých slov přátelské vztahy), je balkánská republika pro stovky tisíc Rusů evropskou destinací číslo jedna.

Od začátku války na Ukrajině do země, jež od roku 2009 usiluje o vstup do Evropské unie, už odešlo a usadilo se 370 tisíc Rusů. Řada z nich v zemi podniká. Rusové založili v Srbsku už devět tisíc firem. Letos místní úřady očekávají, že jejich počet bude dále růst.

V prvních měsících ruského útoku na Ukrajinu nově příchozí Rusové zakládali restaurace, bary a kosmetické salony. Část z nich sloužila podle srbského think-tanku Centra pro evropskou politiku (CEP) jako možnost pro ruské migranty získat povolení k pobytu. Z velké části se mělo podle CEP jednat o Rusy, kteří nesouhlasili s Putinovou politikou, případně se chtěli vyhnout mobilizaci.

Na konci roku 2023 už ruští emigranti zakládají častěji i školky, internetové obchody, realitní společnosti a IT společnosti, zejména v Bělehradu a Novém Sadu. Srbská ekonomika může podle CEP z dlouhodobého hlediska těžit z toho, že se v balkánské zemi usazují z velké části mladí a vzdělaní Rusové.

Souvisí to také s tím, že v Bělehradě vznikla pobočka „ruského Google“ společnosti Yandex. Ta má už delší dobu hlavní sídlo v Nizozemsku, nicméně ruskou část bylo nyní vedení společnosti nuceno odprodat s patřičnou slevou lidem napojených na Kreml, kteří podnikají ve firmách Lukoil a Gazprom. Prodej ruské divize přišel na 475 miliard rublů, tedy zhruba 120 miliard korun. Tržní cena podniku byla ale odhadována až na dvojnásobek.

Jednou z nových ruských podnikatelek v Bělehradě je i Maria z Moskvy. „Rozhodla jsem se založit vlastní firmu, když jsem si uvědomila, že v Bělehradě nemůžu najít květinářství, kde bych si květiny chtěla koupit,“ řekla The Moscow Times.

Zájem o dodávku květin registruje hlavně od Rusů žijících v hlavním městě Srbska. Její manžel je jedním z mnoha ruských zaměstnanců místní pobočky Yandexu. Mladá podnikatelka tvrdí, že založit firmu v Srbsku je mnohem jednodušší než v Turecku, kam se řada Rusů rovněž přestěhovala. Atmosféru metropole na Dunaji si nicméně Moskvanka pochvaluje, protože si zde našli rychle přátele z řad dalších podnikajících Rusů.

Srbská vláda vytrvale odmítá nátlak Bruselu, aby zavedla sankce na ruský režim. To Bělehradu umožňuje využívat výhod těsné ekonomické spolupráce s Kremlem. Část srbských firem vyváží své zboží na ruský trh poté, co se většina západních firem stáhla. Letecká společnost Air Serbia provozuje každodenní lety mezi Bělehradem a Moskvou s Petrohradem. Srbskou ropnou společnost Nafta Industrija Srbije (NIS) naopak už od roku 2008 většinově ovládá Gazprom.