Komentář: Venezuelské ďáblovo lejno znovu na scéně. Pomůžou Rothschildi?

Země s největšími ropnými rezervami na světě je už sedm let v bankrotu, celkem dluží 154 miliard dolarů a USA na ni teď obnovily sankce. Vše mají zachránit bankéři od Rothschildů  

Země s největšími ropnými rezervami na světě je už sedm let v bankrotu, celkem dluží 154 miliard dolarů a USA na ni teď obnovily sankce. Vše mají zachránit bankéři od Rothschildů  

Celý článek
0

Prodloužená ruka Číňanů. Nová zjištění jsou pro TikTok zdrcující

Novinářská zjištění nahrávají oprávněnosti zákazu TikToku v USA. Informace od zaměstnanců potvrzují, že nad sítí oblíbenou zejména u dětí a dospívajících mají čím dál větší kontrolu Číňané. Naopak vliv lokálního managementu prý oslabuje.

Novinářská zjištění nahrávají oprávněnosti zákazu TikToku v USA. Informace od zaměstnanců potvrzují, že nad sítí oblíbenou zejména u dětí a dospívajících mají čím dál větší kontrolu Číňané. Naopak vliv lokálního managementu prý oslabuje.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Opozice v boji, socialisté v loji

Nové složení Senátu může hodně napovědět o šancích možných opozičních koalic ve sněmovních volbách.

Opozice v boji, socialisté v loji
Miroslava Němcová (foto ze zahájení kampaně ODS) v centrálním pražském obvodu porazila Václava Hampla | Profimedia.cz

Senátní volby skončily. A spolu s nimi jedna éra horní komory. Nejlépe to symbolizuje pád posledního mohykána senátní historie. Bývalý odborářský boss Milan Štěch prohrál s kandidátem libertariánských Svobodných Jaroslavem Chalupským. Spolu s ním podlehli i všichni ostatní kandidáti ČSSD, ale i dosavadní senátoři, kteří se se stranou z taktických i názorových důvodů rozešli a do voleb šli samostatně. Ze senátní reprezentace socialistů, která měla ještě před pár lety v Senátu absolutní většinu, zbyly jen trosky. ČSSD už nemá ani sílu dát dohromady samostatný klub. 

Druhé kolo se ale odehrávalo i ve znamení mnoha dalších zajímavých a často i symbolických soubojů. V jediném obvodě, kde šli proti sobě dva kandidáti provládních stran, těsně zvítězil kandidát ANO. Protože šlo o snad největší baštu levice i krajní levice v zemi, obvod Karviná, je v tom také dost jasná symbolika. Ani nemluvě o tom, že o novém senátorovi rozhodlo necelých osm procent voličů.

Piráti získali svého prvního senátora, s jehož zvolením jim nikdo nepomáhal. Tedy pardon senátorku, Adélu Šípovou, jejíž vítězství nad jedním z matadorů ODS Petrem Bendlem představuje další symbol. Vítězství nové politiky nad starou, alternativní nad tradiční. Takové souboje budeme v následujících letech vidět stále častěji, zvláště ve velkých městech a jejich bezprostředním okolí. Trochu ve stínu tohoto souboje se pak odehrál duel s opačným výsledkem. Plzeňský senátor Lumír Aschenbrenner dokázal uhájit své křeslo a druhého, čistě pirátského kandidáta porazit. Na přímé souboje tedy ODS versus Piráti 1 : 1. 

Pražská nová levice silnější tradiční pravice

V letošních krajských volbách nevolila Praha. Tedy kraj, který je v současném kontextu naladěn nejvíce opozičně. Testování souboje mezi vládou a opozicí tu probíhalo jen v prvním kole, kde byli všichni kandidáti provládních stran na hlavu poraženi. Přesto tu šlo o hodně, jak dokazuje účast.  Z velké části se hrálo o různá pomyslná spojenectví. Za každým ze zvolených senátorů se totiž spojila úplně jiná koalice. 

Miroslava Němcová v centrálním pražském obvodu zúročila svůj náskok z prvního kola a v barvách ODS a s podporou STAN a TOP 09 porazila Václava Hampla. Tedy nominanta KDU-ČSL, nicméně spíše typického představitele nové pražské levice, neboť měl podporu Prahy sobě, Zelených a uskupení Senátor 21.

S opačným výsledkem, tedy vítězstvím nové levice, skončil druhý pražský souboj. Aktivista Václav Láska, předseda hnutí Senátor 21, kandidující s podporou Pirátů, lidovců a Strany zelených, uhájil na Praze 5 vítězství před Michaelem Žantovským, kterého nominovala TOP 09 a podpořily ODS se STAN. V obou obvodech dosáhla účast skoro jedné čtvrtiny oprávněných voličů, tedy bezkonkurenčně nejvíce v celé zemi. 

Jiný stranický gard představoval souboj o třetí pražský obvod, Prahu 9, kde kandidát STAN, scénárista a syn velkého otce, David Smoljak, jehož podporovali Piráti a TOP 09, obhájil svůj mandát před historikem a bojovníkem za vyrovnání s totalitní minulostí Eduardem Stehlíkem, jehož nominovala koalice KDU-ČSL a ODS.  

Pestrý venkov je skoro minulostí

Začíná tedy nová éra. Éra Senátu ještě více opozičního, než byl kterýkoli předešlý. Skóre mezi vládou a opozicí 26:1 je totiž ještě drtivější než v roce oranžového tsunami. Hlavní roli v tom hrají STAN, následovaní ODS, KDU-ČSL, Piráty a kupodivu i TOP 09.  

Jasným vítězem senátních voleb se stali Starostové a nezávislí, kteří získali 11 mandátů. Pohled na mapu vítězných obvodů ukazuje, že prakticky zcela opanovali český a nově i valnou část moravského venkova, od Chebska až po Frýdecko-Místecko. Odolal snad jen jih a částečně ještě střed a východ Čech, a pak některé lidovecké bašty na Moravě. Vítězství Heleny Pešatové nad jedním z nejzkušenějších lidoveckých politiků Jiřím Carbolem v obvodu Frýdek-Místek však dokazuje, že ani s těmi lidoveckými baštami už to není, jak to bývalo. 

Zajímavým faktem při pohledu na zvolené senátory za STAN je to, že mezi nimi rozhodně nedominují starostové s malým s. Na rozdíl od krajských voleb, kde uspěli s kandidátkami plnými purkmistrů, v senátních volbách často nominovali zástupce jiných profesí.

 

Když jsme u těch výjimek potvrzujících pravidlo, podívejme se na čtyři zajímavé venkovské souboje. První je orlickohorský obvod Rychnov nad Kněžnou, až doteď doména Miroslava Antla, muže, který „neměl rád gaunery“. Napotřetí už mu toto heslo a pilné objíždění všech vesnických zábav nestačilo. Porazil jej člen TOP 09 a kandidát mnoha dalších stran Jan Grulich, který je v tomto kraji znám jako úspěšný ředitel jedné z nejprestižnějších základních škol. Ve volebním obvodě Strakonice, kam patří i Písecko, zvítězil místní lékař a ředitel nemocnice, Tomáš Fiala, nominovaný ODS, který porazil dlouholetého lidoveckého starostu Radomyšle Luboše Peterku. Jejich klání rozhodlo 45 hlasů. Ještě méně, konkrétně pouhých 27 hlasů, pak na Vyškovsku dělilo od vítězství společného kandidáta KDU-ČSL+ODS+TOP 09, architekta a bývalého starostu Jaroslava Klašku, který těsně podlehl lékaři a nominantovi STAN Karlu Zitterbarthovi. A konečně, na Uherskohradištsku se odehrál souboj mezi králem hazardu Ivem Valentou, který nakonec podlehl dlouholetému komunálnímu politikovi KDU-ČSL Josefu Bazalovi.

ODS se s výjimkou Strakonic dokázala prosadit jen ve velkých městech, což ovšem pro ni není tak špatný výsledek, protože v nedávné minulosti se jí to příliš nedařilo. Vedle již zmíněné Prahy 1 a Plzně šlo o Brno a Ostravu. V obou případech se senátory stali lékaři. V obvodu Brno-město porazil někdejší ředitel zdejší fakultní nemocnice Roman Kraus bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou, již nominovali Zelení a podporovala další levicová uskupení. V Ostravě-městě se v souboji dvou lékařů prosadil přednosta gynekologické kliniky Ondřej Šimetka, který porazil kandidáta ANO, ředitele nemocnice Zdeňka Jiříčka.  

Již byla řeč o vítězství kandidáta ANO v Karviné. Jenže, Ondřej Feber se po těchto volbách ocitá v analogickém postavení jako jeho šéf. Babiš zůstal po krajských vyjednáváních jako kůl v plotě, Feber je pro změnu jediným novým senátorem Babišovy strany. 

Opoziční aréna?

Nová éra horní komory českého parlamentu by mohla být okořeněna o souboje mezi ODS a jejími spojenci na jedné, a STAN a jejich spojenci na druhé straně. Pokud opravdu dojde k uzavření dvou opozičních volebních koalic pro sněmovní volby, může se právě Senát stát brzy zajímavou arénou, kde si tyto koalice budou poměřovat síly. A to tu v dějinách horní komory ještě nebylo.

Autor je politolog a prorektor vysoké školy CEVRO Institut