Evropě hrozí nová závislost na životně důležitém dovozu z Ruska

Hnojiva jsou novým plynem, varují experti. Rusové zdvojnásobili vývoz močoviny do EU – po invazi na Ukrajinu.

Hnojiva jsou novým plynem, varují experti. Rusové zdvojnásobili vývoz močoviny do EU – po invazi na Ukrajinu.

Celý článek
0

Koloběžky, kam se podíváš? Lime teď chce parkovat bezproblémově, domlouvá se s městskými částmi

Loňský rok byl pro Lime rekordní. V Praze najel téměř tři miliony kilometrů – nejvíc v historii. Zároveň chce ale společnost sjednotit parkovací místa v hlavním městě pod jednoho správce, aby se vyhnula neustálým připomínkám kvůli špatně odloženým koloběžkám a kolům.

Loňský rok byl pro Lime rekordní. V Praze najel téměř tři miliony kilometrů – nejvíc v historii. Zároveň chce ale společnost sjednotit parkovací místa v hlavním městě pod jednoho správce, aby se vyhnula neustálým připomínkám kvůli špatně odloženým koloběžkám a kolům.

Celý článek
0

Čeští zbrojaři objevili zlatý důl: Explosia hlásí rekord, zájem je i o drony

Současná poptávka vysoce převyšující možnosti celosvětové výroby může podle odhadů trvat klidně i deset let po skončení války na Ukrajině.

Současná poptávka vysoce převyšující možnosti celosvětové výroby může podle odhadů trvat klidně i deset let po skončení války na Ukrajině.

Celý článek
0

Prodloužená ruka Číňanů. Nová zjištění jsou pro TikTok zdrcující

Novinářská zjištění nahrávají oprávněnosti zákazu TikToku v USA. Informace od zaměstnanců potvrzují, že nad sítí oblíbenou zejména u dětí a dospívajících mají čím dál větší kontrolu Číňané. Naopak vliv lokálního managementu prý oslabuje.

Prodloužená ruka Číňanů. Nová zjištění jsou pro TikTok zdrcující
TikTok čelí hrozbě zákazu kvůli čínskému vlivu na populární síť | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Příprava na nucený prodej? Nebo naopak na stažení z amerického trhu? V posledních měsících se v provozu TikToku na území USA dějí zásadní přesuny. Vše nasvědčuje tomu, že management se pomalu připravuje na přijetí zákona, jenž síť ve Státech zakáže. Jakmile jej podepíše prezident Joe Biden, začne čínským majitelům běžet až roční lhůta. Během ní mohou TikTok prodat do rukou amerických investorů. Pokud tak neučiní ve stanovené lhůtě, bude zablokován.

Důvodem je podle amerických zákonodárců skutečnost, že TikTok patří Číňanům a je napojen na tamní vládu. Síť o svých uživatelích sbírá ohromné množství dat, která jsou následně k dispozici čínskému vládnoucímu režimu. Má tak být hrozbou pro bezpečnost USA. Nové informace tomu dost nahrávají.

Za TikTokem stojí čínská společnost ByteDance. Její představitelé se dlouhodobě hájí, že ve skutečnosti jde o oddělené subjekty. To má být argumentem, že je vliv čínské vlády na TikTok malý, možná vůbec žádný. V novém investigativním článku však tuto obranu demontovali novináři prestižního listu Financial Times. Z jejich zjištění vyplývá, že TikTok se prakticky rovná ByteDance. A spolupráce ByteDance s čínskou vládou již byla v minulosti nezávisle potvrzena.

„Více než dvacet současných a bývalých zaměstnanců nám sdělilo, že TikTok zůstává provázaný s ByteDance,“ píše list. To mu potvrdil mimo jiné Joël Carter, bývalý vrcholový manažer TikToku. „Existuje takový povrchový dojem, nebo snad fasáda, že tyto dvě společnosti jsou oddělené. Ve skutečnosti jsou jedno a totéž,“ řekl napřímo exmanažer.

Umět čínsky? Výhoda

Podle novinářů se ukazuje, že rozdělení ByteDance a TikToku je v podstatě jen kamufláží. Zaměstnanci jen přešli z jedné firmy do druhé, přičemž výhodu měli přímo ti, kteří uměli čínsky. „Upřednostňováni byli pro svou schopnost spolupracovat s čínskými protějšky,“ píše deník. Manažeři TikToku se přitom ještě nedávno při slyšení v americkém Kongresu dušovali, že žádná rozhodnutí nepřicházejí z Pekingu.

Napojení TikToku na čínské struktury měly v minulosti potvrdit úniky zásadních dokumentů. Zaměstnanci ByteDance sedící v Číně prý velmi intenzivně komunikují s těmi, kteří působí v USA. Někteří globální zaměstnanci pak přímo podléhají nadřízeným v Číně. Lidé, kteří se o síť starají v USA, jsou přitom důkladně prověření.

Hned deset současných a bývalých zaměstnanců novinářům pod příslibem anonymity potvrdilo, že v posledních dvou letech narůstal počet čínských zaměstnanců v TikToku. Mateřská společnost ByteDance přímo přeřazovala zaměstnance z Číny a rozposílala je do dalších globálních kanceláří, včetně těch v USA. Nešlo jen o řadové zaměstnance, ale rovněž vysoce postavené manažery.

„Centrálně ruší naše místní rozhodnutí. A degradují americké vedení,“ řekl listu jeden současný seniorní zaměstnanec ze Spojených států. Pokud prý lidé neumějí čínsky, jsou v TikToku i v americké pobočce v nevýhodě, protože práce vyžaduje intenzivní kontakt s čínskými inženýry sítě v Pekingu, kteří neumějí anglicky. Propisuje se to i do náborů. Chcete pracovat v USA pro TikTok? Tak buďte nejlépe Číňan. Nebo alespoň ovládejte čínštinu. Jinak údajně dostanete záporné body a do firmy nenastoupíte.

Nechápou americké ženy

Z výše uvedeného by mohl čtenář nabýt dojmu, že sice jde o závažná zjištění, ale běžných uživatelů se až tolik nedotýkají. Ani to však není pravda. Podle anonymních zdrojů z TikToku totiž čínské týmy řeší i takové věci jako schvalování hudby v reklamách nebo technické potíže aplikace.

Týmy v USA jsou údajně často ve střetu s čínským zastoupením, protože upjatější Číňané nemají pochopení pro velkou svobodu Američanů. Tématem jsou například velmi emancipované americké ženy, které jsou příliš „sexuálně nápadné“. S pochopením žen prý mají obecně v TikToku problémy.

Katie Purisová, bývalá marketingová ředitelka TikToku ve Spojených státech, soudně napadla své propuštění. O místo prý přišla, protože někteří výkonní ředitelé společnosti včetně CEO ByteDance dospěli k názoru, že u ní „chyběla poddajnost a pokora specificky požadovaná u zaměstnankyň". TikTok individuální žaloby nekomentuje.

Management TikToku veškerá obvinění z napojení na čínské vládnoucí struktury dlouhodobě a systematicky odmítá. Personální změny jsou podle něj běžné a v případě USA se nejedná o nic mimořádného. „Stejně jako kterákoli globální společnost máme i my zaměstnance po celém světě a ti se v průběhu své kariéry přesouvají, aby splnili potřeby firmy. Toto není žádný nedávný vývoj, ani to není nijak speciální pro TikTok,“ napsal mluvčí sítě listu.

Pokud jde o americký zákon zakazující TikTok, tomu se bude firma bránit soudně. Očekává se, že ve výsledku by spor o sociální síť mohla rozhodovat až vrcholná justiční moc v zemi, tedy Nejvyšší soud Spojených států amerických. Většinu tu tvoří konzervativně smýšlející soudci.