TikTok vydělává jako nikdy. Jeho osud je přesto nejistý

Společnost ByteDance stojící za sociální sítí TikTok si vloni výrazně polepšila, příjmy jí narostly o šedesát procent. Nejistota ohledně budoucnosti aplikace v USA však příliš nepřeje dalšímu rozvoji.

TikTok vydělává jako nikdy. Jeho osud je přesto nejistý
ilustrační foto | Shutterstock.com

Manažeři Bytedance si mohou gratulovat k dalšímu úspěšnému roku. Jak uvedla agentura Bloomberg, společnosti se vloni podařilo navýšit příjmy o šedesát procent. Zatímco v roce 2022 činily příjmy 25 miliard dolarů, v roce 2023 už 40 miliard dolarů.

Za úspěchem stojí zejména produkt TikTok shop, který prostřednictvím populární sociální sítě umožňuje propagovat, předvádět a prodávat zboží. V Asii a USA je úspěch tohoto nového způsobu prodeje mimořádný. Uživatelé jsou ochotni za elektroniku, kosmetiku či bižuterii a oblečení utrácet nemalé částky.

Kvalita zboží často není příliš vysoká, čímž TikTok konkuruje jinému čínskému byznysovému fenoménu – online tržišti Temu. Zatímco Temu ale cílí spíše na starší zákazníky, TikTok je populární u dětí a mládeže.

Růst příjmů společnosti ByteDance neohrozily ani kontroverze, kterým čelí v USA. Na čínskou společnost se tu totiž valí jeden problém za druhým. Čelí tu mnoha žalobám, protože není schopna zatočit se sexuálními predátory, kteří cílí na nezletilé. Nedokáže ani zamezit registracím dětí, pro které může být obsah na TikToku škodlivý a ohrožovat jejich zdravý vývoj. Obrovský vliv sítě a jejich influencerů na děti již několikrát řešili i američtí zákonodárci.

Radost z pohádkových příjmů by mohlo manažerům ByteDance zkazit i přijetí zákona, který by Číňanům znemožnil vlastnit a provozovat sociální sítě na území USA. Legislativa již prošla Sněmovnou reprezentantů, zasekla se ale v Senátu.

Jak uvádí Business Insider, schvalování nyní uvízlo na mrtvém bodě. Pokud by totiž zákon prošel, Číňané by museli síť prodat některé z amerických firem. Hodnota sítě se ale odhaduje na stovky miliard dolarů. Kdyby se žádný kupec neobjevil, musel by TikTok v USA skončit. A to by mohlo vyvolat obrovskou vlnu nevole mezi mladými. Vzhledem k blížícím se prezidentským volbám si vzpouru „tiktokové“ generace mladých nepřeje ani jeden z kandidátů.

V rukou jakého Američana by TikTok mohl skončit, se na trzích čile spekuluje. Podmínky možného odkupu sondoval Robert (Bobby) Kotick, bývalý CEO herního vydavatelství Activision Blizzard. Jako generální ředitel firmy skončil vloni v prosinci poté, co vydavatele v rámci rekordní transakce spolkl Microsoft. Ve funkci byl přes třicet let.

Podle Wall Street Journal ale nemá Kotick na nákup sítě TikTok dostatek finančních prostředků. Hledá proto vhodné partnery. Terén prý obhlížel třeba u Sama Altmana, šéfa společnosti OpenAI stojící za populárním AI chatbotem ChatGPT. Po seznámení s výkonným šéfem ByteDance Čang I-mingem si prý Altman vzal čas na rozmyšlenou. Nicméně na večeři s Kotickem nebyl sám, přítomni měli být i jiní movití podnikatelé.

Pravděpodobné je také to, že by se v případě přijetí zákona bránili manažeři ByteDance u amerických soudů. Soudci se TikToku již v minulosti zastali. Třeba když pozastavili dekret tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, jež síť kvůli obavám ze zneužívání osobních dat Američanů zakázal.