Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

TikTok v USA asi fakt zakážou. Skončil nám život, šílí influenceři

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Celý článek
0

Co chybí umělé inteligenci k převzetí vlády nad světem? Dostatek elektřiny

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Celý článek
0

Provládní Senát a zrazený Babiš

Ani Babišovo obrovské osobní nasazení nedovedlo ANO k vítězství v senátních volbách. Výsledkem je provládní Senát a velký pokles Babišových prezidentských akcií.

Provládní Senát a zrazený Babiš
Andrej Babiš | foto Profimedia.cz

Z devatenácti kandidátů ANO ve druhém kole uspěli jen dva. V přímém souboji s vládními kandidáty kromě jednoho všichni prohráli, a to i ti, kteří měli před druhým kolem výrazný náskok. Nejsilnější opoziční strana tak dobyla pouhé tři mandáty a je otázkou, zda bude vůbec schopna dát dohromady samostatný senátorský klub. Alternativou je pokračování v rámci společné frakce s názvem Proregion, kde se babišovci už po minulých volbách spojili se zbytky ČSSD a několika regionálními politiky.

Babišovy sny o napodobení oranžové tsunami z roku 2008 jsou tytam. Jeho sympatizanti ho nechali na holičkách a mnozí si teď jistě drbou hlavu. Jenže na to už je pozdě, neboť kostky jsou vrženy. 
Pro Babiše jako možného prezidentského kandidáta je výsledek druhého kola velkým varováním. I on bude muset absolvovat druhou rundu, a tam dokonce získat daleko více hlasů než v té první. To pochopitelně vnáší ještě větší nejistotu do jeho rozhodování, které ale už musí přijít každým dnem. 

Vítězství ODS a Spolu vs. další neúspěch PirSTAN

Provládní kandidáti celkově obsadí plných 20 ze 27 nově zvolených senátorských křesel. Rozkryjeme-li však úspěchy jednotlivých vládních stran, dostaneme daleko plastičtější obraz.

Neuspěli především Piráti, kteří všichni ztroskotali už v prvním kole. Neuspěli ale ani STAN, kteří budou mít v horní komoře jen dva staronové senátory. První z nich byl zvolen už v prvním kole, přičemž je však otázkou, zda zůstane ve starostovském klubu, druhý, Michael Canov, uspěl v největší baště uskupení – na Liberecku. Nelze však vyloučit, že do jejich klubu zamíří i nový senátor, jinak též primátor Mostu. Klub zcela jistě oslabí, a tím také ztratí jakoukoli reálnou naději na vysněný post předsedy horní komory. 

Svou pozici obhájili lidovci, kteří se dokázali prosadit nejen v obvodech, kde kandidovali v rámci koalice Spolu, ale i tam, kde šli samostatně nebo s jinak strukturovanou podporou. Ačkoli několik důležitých křesel ztratili, dokázali je nahradit jinde. Celkově zřejmě zůstanou třetím nejsilnějším klubem. 

Dosavadní zastoupení uhájila i TOP 09, kterou může těšit především obhajoba křesla pro jejího místopředsedu Tomáše Czernina. Za jistých okolností může mít i vlastní senátorský klub.
Jasného celkového vítězství dosáhla ODS, která doteď tvořila společný senátorský klub právě s TOP 09. ODS dokonce posílila natolik, že i kdyby se rozhodla mít vlastní klub, tato senátorská frakce zůstane nejsilnější.

Kandidáti občanských demokratů uspěli v různých koalicích, ale i samostatně. Jejich skóre ve druhém kole je impozantní. Mezi zvolenými jsou zkušení matadoři jako Tomáš Jirsa nebo Jiří Oberfalzer, úplní nováčci jako Jarmila Smotlachová i třeba vracející se dobří holubi jako emeritní senátor Tomáš Töpfer. Uspěli i ve složité Praze 11, kde bodovala Hana Kordová Marvanová.  

Vystrčil pokračuje

Až ikonickým vítězstvím pro ODS je pochopitelně úspěch Miloše Vystrčila v obvodu Jihlava, kde volební účast dosáhla bezkonkurenčně nejvyšší hodnoty. Ten má hned několik symbolických i praktických rovin. První z nich je osobní vítězství dosavadního předsedy Senátu nad Babišovou protežé Jana Nagyovou, do jejíž podpory expremiér investoval mnoho peněz a vlastního času.

Druhou je vzkaz voličů, že si nepřejí, aby si kdokoli chodil do parlamentu pro imunitu. Neméně zásadní je ovšem i to, že šéf Senátu své politické angažmá postavil na prozápadním směřování země. A to tu teď slaví své – byť dílčí – vítězství, tak důležité v době eskalujícího konfliktu na Ukrajině. 

A konečně, celkové vítězství ODS a vítězství na Jihlavsku umožní, aby se Vystrčil stal staronovým šéfem horní komory. 

Mediální pseudocelebrity

Senátní volby ovšem skutečně přinesly i několik momentů, nad kterými je třeba se zastavit. 

Mezi nimi hraje bezesporu prim zvolení Jany Zwyrtek Hamplové. Není asi náhoda, že zvolena byla právě v obvodě Kroměříž, který i v minulosti přinesl nejeden pozoruhodný výsledek. Tato advokátka už roky patří ke zvláštnímu typu „celebrit“. Vyznačuje se obratnou formulací kontroverzních postojů a názorů. V nich se – dle tvrzení hned několika antidezinformačních serverů – často dopouští nepřesností či přímo lží a překrucování fakt. 

Zwyrtek Hamplová proslula například svými postoji v době covidu či obhajobou kontroverzních postupů různých měst a obcí. Naposledy byla jednou z hvězd protivládních protestů na Václaváku a jinde. Nejen touto účastí, ale i svými nedávnými výroky se zařadila po bok proruských aktivistů.

Je jasné, že její hlas v Senátu bude slyšet. A že vedle tribuny, kterou jí dosud poskytovala mnohá média, včetně častého vystupování na CNN Prima News, získá teď i tribunu zcela oficiální. To je však špatná zpráva nejen pro její názorové odpůrce, ale i pro její opoziční konkurenty, kteří budou muset dobře zvažovat, jak si s tím poradit. 

To platí o to více, že v Senátu bude Zwyrtek Hamplová mít zdatnou sekundantku v podobě jiné mediální tváře a taktéž advokátky a úspěšné spisovatelky Daniely Kovářové. Ta jako jedna z mála dokázala ve druhém kole porazit kandidáta Spolu. Kovářová představuje podobný typ „celebrity“ schopné se vyjádřit prakticky k jakémukoli tématu. Má však o poznání kultivovanější, a tudíž obecně přijatelnější vystupování. I ona bude v horní komoře vidět a slyšet. 

Pokud by tyto dvě nové senátorky našly společnou řeč, mohly by dokonce vytvořit novou politickou platformu. A možná by v Senátu ani nemusely zůstat zcela osamocené.