Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Komentář: Kudlanka anoistická a (vítězné) koalice

Překvapivě vysoká volební účast v krajských volbách naznačuje, že blížící se volby sněmovní mohou výrazně překreslit politickou mapu

Komentář: Kudlanka anoistická a (vítězné) koalice
Andrej Babiš | Tomáš Novák týdeník HROT

Hnutí ANO vyhrálo krajské volby v devíti krajích. Pouze v jednom jediném – konkrétně Moravskoslezském – má však takové postavení, že v koaličních jednáních nemůže být vyšachováno ze hry.

V Libereckém kraji suverénně a ve Středočeském kraji o prsa zvítězili Starostové a nezávislí. V prvním případě mají prakticky jisté křeslo hejtmana, ve druhém jsou mu blízko.

ODS v koalici se STAN zvítězila v Královéhradeckém kraji a Martin Červíček může být prvním hejtmanem ODS po 12 letech.

V několika krajích byly vládní strany poraženy naprosto jednoznačně. Zvláště to vyniká tam, kde krajské koalice doteď kopírovaly vládní konstelaci ANO-ČSSD-KSČM. Na prvém místě samozřejmě v největším Středočeském kraji.   

Druhé kolo senátních voleb se bude odehrávat nejčastěji jako souboj dvou opozičních kandidátů. Vládní strany jistě udrží jen volební obvod Karviná, šanci zvítězit, a to někde spíše teoretickou, mají i kandidáti v dalších 10 volebních obvodech. Tolik malá statistika.

Desatero testů v praxi

Hodně toho bylo napsáno a řečeno o tom, že krajské i senátní volby budou posledním ostrým testem před volbami sněmovními. A jakkoli to zní jako klišé, takovým testem skutečně byly. A to mnohonásobným.

  1. ANO si otestovalo, že je stále nejsilnějším politickým uskupením. Zaplatilo za to ale vysokou cenu. Aby takto uspělo, muselo požrat své nejbližší spojence jako kudlanka nábožná svého samečka. A tak teď bude stát a čekat, kde se celé povolební jednání odehraje bez něj. 
  2. Armagedon na levici vytěsnil komunisty z osmi a sociální demokraty z pěti zastupitelství. Ani jedna z tradičních levicových stran nebude mít své zástupce ve Středočeském, Libereckém, Karlovarském a Olomouckém kraji. O důstojné pozici pak mohou obě strany přemýšlet nanejvýše ve dvou krajích. Zbývá jim tak přemýšlení o bytí a nebytí. Těžko si představit horší výchozí pozici pro příští rok. 
  3. Piráti i ODS svého největšího úspěchu dosáhli tam, kde kandidovali společně se STAN. Piráti v Olomouckém kraji, ODS v Královéhradeckém. Starostové a nezávislí potvrdili, že ač jsou stranou neustále stepující kolem pěti procent, představují neskutečný bonus. Jistě, ve volbách kdesi na pomezí celostátních a lokálních je jejich bonus větší. Ale…
  4. ODS nejvíce bodovala v krajích, které pro to mají ekonomické a demografické předpoklady, a kde nevládla s ANO, do voleb šla z opozice a do svého čela postavila osobu se silným příběhem. Předvolební koalice byly zásadním, ne však zcela nezbytným předpokladem jejího úspěchu. Mementem pro příští rok je to, že moravským občanským demokratům účinné koalice očividně chyběly.
  5. Piráti si otestovali, že jsou jednak etablovanou, jednak marketingovou a stále i protestní stranou. Uspěli totiž ve volbách, které jsou pro uskupení nesplňující obě, případně všechna tři tato adjektiva velkým kamenem úrazu. Ba co víc, Piráti jako v pořadí třetí nová strana za posledních pár let rázně promluvili do výsledků v moravských krajích, když zde posbírali dvě pomyslné stříbrné a tři bronzové medaile. A celkově zde skončili druzí! Před KDU-ČSL i ODS.
  6. V deseti krajích je naprosto otevřené, kdo se stane hejtmanem. Může jej získat vítěz voleb, v pořadí druhá strana, nebo dokonce někdo třetí či čtvrtý. Rozhodnout o tom mohou nejrůznější faktory. Bude zajímavé sledovat, nakolik centrály stran budou schopné ovlivnit povolební jednání. To platí o Babišovi i vedení občanských demokratů, Pirátů, STAN, TOP09 i KDU-ČSL. Každá ze jmenovaných stran může efektivně vstoupit do celé řady povolebních situací. K tomu můžeme v některých krajích připočítat i regionální formace. A tak často vzniká složitá matice o mnoha proměnných.
  7. KDU-ČSL žije. Oproti minulým krajským volbám sice lidovci ani jednou nedokázali vyloženě vyhrát, ale skutečným vítězstvím je pro ně fakt, že dnes mají alespoň symbolické zastoupení prakticky ve všech krajích. Často díky efektivním koalicím. A to se může brzy náramně zúročit.
  8. Přežila i TOP 09. Ale jen díky koalicím, často značně krkolomným. Více se jí dařilo jen tam, kde se spojila s regionálně zakotvenou formací, ať již to byly ODS, KDU-ČSL nebo STAN. Její budoucnost je o to více odvislá od šikovného vyjednávání.
  9. Okamurovci prokázali, že se s nimi musí počítat. Přes svou malou viditelnost získali zastoupení v řadě zastupitelstev. Příští rok je však čeká těžký oříšek, neboť jejich přímým konkurentem bude zcela zjevně Trikolóra, jež v krajských volbách jasně potvrdila, že sama nemá šanci. Dostala se tak do jediného zastupitelstva, Zlínského kraje, kam kandidovala ve spojení s Valentovými Soukromníky. Souboj Okamura versus Klaus ml. tak může být opravdovou lahůdkou.
  10. Druhé kolo senátních voleb může vyřešit nejen tajenku, kdo bude příštím předsedou horní komory, konkrétně zda jím zůstane Miloš Vystrčil. Může též hodně napovědět o perspektivách koaličních spojenectví. Očekávat můžeme hlavně souboj ODS a STAN, který má zejména ve volebních obvodech Praha 9, Louny, Příbram a Česká Lípa podobu střetu face to face.

Předzvěst dalších tektonických otřesů? 

Krajské volby a první kolo senátních voleb přinesly ještě jedno důležité přímé svědectví. Lidé se nelekli, nedali se vystrašit a byli-li dostatečně motivováni, k volbám přišli. Nic se nemá přeceňovat, ale za zmínku stojí, že ve všech krajích účast překročila 30 procent, v pěti dokonce hranici ještě o 10 procentních bodů vyšší. Účastí se tak přiblížily krajským volbám v roce 2008, které byly také neseny celostátními tématy.

A právě po těchto hojně navštívených krajských volbách následovalo roku 2010 první vskutku velké volebně-politické zemětřesení.

Autor je politolog a prorektor vysoké školy CEVRO Institut