JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Největší světoví auditoři: porušujeme pravidla hlídající nezávislost auditů

Firmy auditorské „Velké čtyřky“ na sebe samy nahlásily, že ve Spojených státech existují stovky případů, v nichž porušily pravidla předepsaná americkým regulátorem.

Největší světoví auditoři: porušujeme pravidla hlídající nezávislost auditů
ilustrační foto | Shutterstock.com

Firmy Deloitte, PwC a EY přiznaly (a KPMG se nevyjádřila), že poměrně často ohrožují nezávislost svých auditů, což je klíčové hledisko jejich hlavní činnosti.

Po zavedení nových pravidel pro zveřejňování informací v USA se firmy Velké čtyřky přiznaly ke stovkám případů porušení pravidel, která mají chránit nezávislost jejich auditorské práce.

Přiznání přišlo těsně poté, co Rada pro dohled nad účetnictvím veřejných společností (PCAOB) vyzvala firmy a investory, aby věnovali větší pozornost výsledkům každoročních kontrol auditorských firem. Veřejnost se má s výsledky kontrol seznámit v nadcházejících týdnech.

Americké regulační orgány vyžadují, aby zaměstnanci auditorských firem a jejich nejbližší příbuzní důkladně zveřejňovali informace o svých finančních aktivitách, například o svých investicích. Zároveň zakazují zaměstnanecké a finanční vztahy s klienty auditorských firem, které by mohly narušit jejich nezávislost.

Pozoruhodná shoda

Společnost PwC v pondělí uvedla, že zjistila 129 porušení pravidel nezávislosti, k nimž došlo při jejich práci pro 74 různých klientů. Na některé z těchto případů (ale i dalších) přišli v roce 2022 sami inspektoři PCAOB. Uvádí to aktualizovaná zpráva o kvalitě auditů společnosti PwC, kterou firma zveřejnila na svých internetových stránkách, píše deník Financial Times.

Úplně stejný počet prohřešků zaznamenala ve své zprávě o kvalitě auditu neuvěřitelnou shodou okolností i společnost Deloitte. Minulý měsíc uvedla, že v roce 2022 oznámila inspektorům PCAOB také 129 porušení pravidel u 78 klientů. To představuje přibližně tři procenta jejích auditů v USA. Za rok 2023 pak firma přiznala 107 prohřešků u 53 klientů.

Rovněž společnost EY uvedla, že v roce 2022 zjistila porušení pravidel o nezávislosti auditů ve třech procentech případů. Proč se počet provinění tak přesně shoduje, nikdo ze zúčastněných nekomentoval.

KPMG je jedinou firmou z velké čtyřky, která tyto údaje nezveřejnila. Veřejnost se tak výsledek dozví až z inspekčních zpráv PCAOB za rok 2022. PCAOB se loni rozhodla, že začne údaje o porušení nezávislosti pravidelně zveřejňovat.

Společnosti PwC, Deloitte a EY uvedly, že se jednotlivými porušeními zabývaly a dospěly k závěru, že neexistují případy, kdy by byla nezávislost auditu skutečně ohrožena. Deloitte uvedla, že případy nedodržení předpisů se většinou týkaly „finančních vztahů a pracovních poměrů přibližně 145 000 sledovaných osob“, u nichž kontrola proběhla. „Charakterizoval bych to jako technikálie,“ řekl Dennis McGowan, viceprezident Centra pro kvalitu auditu, které zastupuje velké americké účetní firmy.

„Tyto firmy jsou velké, pracuje v nich hodně lidí a mají zavedeny kontrolní mechanismy a systémy, které sledují, jak lidé dodržují předpisy, a proto se téměř vždy jedná o věci, které sami nahlásí,“ řekl listu Financial Times.

Ohrožená integrita

Osoba obeznámená se situací ve společnosti PwC uvedla, že jedním z příkladů porušení pravidel byla manželka zaměstnance, která měla hotovostní zůstatek v platební aplikaci Venmo. Na tom by nebylo nic zaznamenáníhodného, kdyby zrovna společnost PwC – zaměstnavatel jejího manžela – neprováděla audit PayPalu, mateřské firmy provozovatele aplikace Venmo. Každopádně z toho asi nikomu vlasy na hlavě hrůzou nevstanou.

 

Jiná věc je, co to vypovídá o prostředí, v němž auditorské firmy pracují. Mluvčí PCAOB uvedl: „Nezávislost auditorů je základem integrity našich kapitálových trhů a je nezbytná k tomu, aby investoři mohli důvěřovat finančním výkazům, na které se při rozhodování spoléhají.“ Právě integrita auditů je však často sporná, o čemž svědčí četné skandály Velké čtyřky.

Tyto firmy se navíc umějí postarat o ututlání svých poklesků. Naposledy to vyšlo najevo loni v listopadu v Austrálii. Tamní vládní úřad pro kontrolu účetní praxe tehdy cenzuroval studii kritickou vůči Velké čtyřce. Důvod? Partneři těchto firem zároveň seděli ve vedení úřadu, citoval stížnost autora studie britský deník The Guardian.

Australská rada pro účetní standardy (AASB) pověřila dva akademiky, aby prozkoumali kvalitu finančních zpráv. Po deseti letech (!) výzkumu tito akademici z Deakin University uvedli, že některé audity Velké čtyřky nedodržely požadovanou kvalitu.

Nemohli však provinění konkretizovat, protože je zadavatel studie zavázal k mlčenlivosti. „Bylo nám řečeno, že bychom to do zprávy neměli uvádět, protože zástupci Velké čtyřky dobrovolně sedí v radě pro účetní standardy, což je problém,“ řekli autoři zprávy.

Auditorské firmy se kromě toho větší regulaci svého podnikání brání aktivně. Místopředseda společnosti PwC Wes Bricker tento týden uvedl, že firemní programy „jdou často nad rámec regulačních požadavků“. Aktualizovaná zpráva o kvalitě auditu však odhalila, že inspektoři PCAOB zjistili za rok 2022 chybnou práci hned v devíti procentech kontrolovaných auditů.

A to není nic ve srovnání s výsledkem společnosti EY. Ta v listopadu přiznala, že kontrolní zpráva PCAOB za rok 2022 týkající se EY vykáže míru nedostatků ve výši 46 procent, což je podle ní „nepřijatelné“. Inu, tak.