Narcos: Pomáhat a pálit

Drogové kartely v Latinské Americe vytahují své finanční zásoby a za časů krize si rozdáváním peněz či potravinových balíčků kupují budoucí loajalitu místních lidí.

Narcos: Pomáhat a pálit
Pracovnice nadace, která nese ve svém názvu jméno dcery jednoho z nejslavnějších narkobaronů El Chapa - Alejandriny Guzmánové, z nichž jedna má obličejovou masku s portrétem samotného Joaquína, kompletují krabice se základními potravinami pro chudé. | Profimedia.cz

Mexičané v kuklách, které hlídají další zamaskovaní muži s automatickými puškami. Za normálních okolností by v utajených prostorách chystali k odeslání balíky kokainu, heroinu nebo syntetických opiátů přes severní hranici. Tentokrát ovšem členové kartelu Sinaloa chystají značně odlišné zásilky. Do plastových pytlů dávají plechovky s tuňákem, rýži a toaletní papír.

Vesničané nebo obyvatelé městských slumů dobře vědí, od koho pozornost dostali. Ozbrojenci jim jméno dobrodince při předávání několikrát zopakují. A i kdyby si obdarovaní zacpali uši, informuje je na pytli vyvedená podobizna lídra kartelu Joaquína Guzmána Loery, kterého jako nejúspěšnějšího obchodníka s narkotiky tohoto století zná Mexiko i svět pod jménem El Chapo, Skrček.

Společenská odpovědnost mafie

Reportáž ze skladu natočil štáb BBC a pro kartel Sinaloa to byla dobře promyšlená součást firemního marketingu. Cynicky bychom mohli projekt zařadit do kolonky „společenské odpovědnosti firem“. Zločinci v reportáži dávají okatě najevo, že pomáhají chudým sousedům, na které mexický stát zapomíná.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit