Zdravotníci si rekordně polepšili, kvalita péče se však nelepší

Systém veřejného zdravotního pojištění je už čtyři roky v deficitu a blíží se náraz. „Nejsme tu od toho, abychom vyrovnávali inflaci zdravotníkům,“ říká generální ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny

Zdravotníci si rekordně polepšili, kvalita péče se však nelepší
Josef Diessl, generální ředitel VoZP | foto Jan Schejbal

Stát řeší schodek veřejných rozpočtů za pomoci takzvaného konsolidačního balíčku. V jakém stavu je v této souvislosti české zdravotnictví? Mám na mysli aktuální stav financí veřejného zdravotního pojištění.

Aktuální stav financování českého zdravotnictví poskytuje iluzorní obraz. Někteří zainteresovaní neustále opakují mantru o desítkách miliard korun rezerv na účtech zdravotních pojišťoven, což má být argument k opětovnému navýšení úhrad nad možnosti systému. Jinými slovy, i v letošním roce je celý systém v nerovnováze. Už čtvrtým rokem po sobě pojišťovny vydávají na zdravotní péči více peněz, než kolik do systému plyne. Rozdíl je sanován ze zmíněných rezerv, které se postupně zmenšují. Tato situace je dále neúnosná.

Co je příčinou tohoto vývoje?

Příčin je několik. Na prvním místě je to postoj určité části zdravotnické veřejnosti. Ta se prvoplánově v rámci takzvaného dohodovacího řízení o úhradách na příslušný rok nedohodne s pojišťovnami a spoléhá na ministerstvo zdravotnictví, které pak rozhodne, bohužel, bez ohledu na skutečné příjmy systému. Tedy navýší úhrady více, než si systém vzhledem k příjmům může dovolit.

Ale na první pohled nevypadá situace tak dramaticky.

Zdání klame. Tento pohled je zkreslený situací VZP, která inkasuje za několik stovek tisíc uprchlíků z Ukrajiny výrazně vyšší příjmy, než kolik činí náklady na péči o jejich zdraví. Přebytek z těchto plateb, především za takzvané státem hrazené pojištěnce, činil v roce 2022 a letos odhadem 3,5 až 4,5 miliardy korun. Tyto peníze zůstaly ve VZP, u které je tím pádem pokles rezerv podstatně pomalejší než u ostatních, takzvaných zaměstnaneckých pojišťoven, které hradí schodky mezi příjmy a výdaji pouze z původních rezerv nedotovaných mimořádným příjmem od státu za ukrajinské pojištěnce. Tato situace ukázala na neudržitelnost současného systému přerozdělování pojistného.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit