Klaus je vedle něj soft ekonom. Javier Milei by ministerstvo pro vědu určitě posílil

Argentinský prezident Javier Milei, známý svým excentrickým chováním, naordinoval své zemi tvrdá úsporná opatření. Devalvoval měnu, propustil tisíce státních zaměstnanců, o polovinu snížil počet ministerstev. Podle hlavního analytika Hrot24 Miroslava Zámečníka by se některými jeho opatřeními mohlo inspirovat i Česko. 

Argentinský prezident Javier Milei, známý svým excentrickým chováním, naordinoval své zemi tvrdá úsporná opatření. Devalvoval měnu, propustil tisíce státních zaměstnanců, o polovinu snížil počet ministerstev. Podle hlavního analytika Hrot24 Miroslava Zámečníka by se některými jeho opatřeními mohlo inspirovat i Česko. 

Celý článek
0

Americká produkce ropy a plynu i nadále trhá rekordy

V loňském roce Spojené státy vyprodukovaly rekordní množství ropy, v průměru vytěžily americké firmy 12,9 milionů barelů černého zlata denně. I pro letošní rok se počítá s tím, že objem produkce bude růst.

V loňském roce Spojené státy vyprodukovaly rekordní množství ropy, v průměru vytěžily americké firmy 12,9 milionů barelů černého zlata denně. I pro letošní rok se počítá s tím, že objem produkce bude růst.

Celý článek
0

Kouzlo nových začátků. Vlček končí v čele Avastu a Gen Digital

Brigádník, který se postupně vypracoval až na generálního ředitele Avastu. Teď se Ondřej Vlček stahuje z vedení firmy.

Brigádník, který se postupně vypracoval až na generálního ředitele Avastu. Teď se Ondřej Vlček stahuje z vedení firmy.

Celý článek
0

Jak vymazat uhlí. V Česku vzniká komunitní solární elektrárna

Zakladatelé projektu Sunenergie Ondřej Slačálek a Jan Kaše chtějí v Česku vybudovat největší komunitní solární elektrárnu prodejem přenosných fotovoltaických panelů, jež nepotřebují žádnou instalaci.

Jak vymazat uhlí. V Česku vzniká komunitní solární elektrárna
Solární panel Plug & Play | Sunenergie

Komunitní solární elektrárny jsou ve světě novým trendem v decentralizované energetice. V Česku chtějí zakladatelé nového projektu vybudovat první distribuovanou komunitní solární elektrárnu, která by svou velikostí dokázala „vymazat“ z trhu uhelný zdroj. Nespoléhají na dotace od státu, aby prodej panelů nebyl zatěžován zdlouhavým byrokratickým procesem, jak je tomu v Česku – bohužel – zvykem. Jak si celý koncept Sunenergie představují, vysvětlili oba zakladatelé v rozhovoru pro týdeník Hrot. 

Jaký je cíl projektu? Hovoříte o vybudování komunitní solární elektrárny, která by měla instalovaný výkon jako uhelný zdroj.

Ondřej Slačálek: Zjednodušeně řečeno, cílem projektu Sunenergie je postavit první distribuovanou komunitní solární elektrárnu na světě, která bude natolik velká, že nahradí uhelnou elektrárnu. Komunitní solární elektrárny sice už existují, ale v trochu jiném pojetí. Ve světě najdeme obce, které mají nainstalovaný určitý výkon v solárních panelech, ze kterého pak komunita bere ekologickou energii. 

My tento koncept úplně měníme. Nejsme omezeni konkrétní geografickou lokací a každý, kdo si zakoupí solární panel, se stává součástí naší komunity. Tím pádem zde může být instalovaný výkon díky rozmístění kdekoli po republice mnohem vyšší než jakýkoli solární park, který u nás dosud existuje. 

Takový koncept nebyl dříve možný kvůli technickým omezením, protože i ty nejmenší solární elektrárny vyžadovaly povolení, instalační firmu a výrazně vyšší investiční náklady. Naše panely mají Plug and Play řešení a za zlomek ceny se mohou za pět minut zprovoznit prakticky kdekoli. Pro konkrétního člena komunity to může znamenat úsporu energie na domácnost v řádu desítek procent své spotřeby, ale celá komunita, pokud bude dost velká, může nahradit i uhelnou elektrárnu. Naším cílem je dodat panely alespoň do pěti procent českých domácností, což už bude k nahrazení uhelné elektrárny stačit.

Jaká byla vaše motivace vsadit na solární energii v Česku, jež není současnou vládou podporována?

Ondřej Slačálek: Možná to je právě tím důvodem, náš koncept není na žádných vládních podporách či dotacích závislý. Za cenu necelých 16 tisíc korun si panel může dovolit velké množství lidí, a našeho cíle tak můžeme dosáhnout přirozeným růstem, nikoli přes pobídky a centrální politická rozhodnutí.

Nabízíte systém solárních panelů Plug & Play, které není potřeba speciálně instalovat. Jak to přesně funguje? Není potřeba ani měnit doma jističe?

Jan Kaše: Není potřeba nic měnit. V podstatě je to jednodušší než si pořídit nový televizor. Pro panel je třeba nalézt slunné a ploché místo, například střechu garáže, terasu nebo kousek zahrady. Do nádržek, které jsou součástí panelu, se natočí voda, aby byl panel zatížen a neuletěl ze střechy třeba při vichřici. Není tedy potřeba nikam nic šroubovat nebo připevňovat. Jako poslední krok se panel zapojí do zásuvky na okruh, na kterém běží spotřebiče, které chce zákazník panelem zásobovat, a to je vše. Do pěti minut šetříte energii a peníze a chováte se zodpovědně k životnímu prostředí.

Jeden panel má při ideálních podmínkách výkon 300 wattů, lze je propojit do sady tří kusů. Jak lze 900 wattů doma využít? Respektive na co to bude podle vašich výpočtů stačit?

Jan Kaše: Výkon jednoho panelu při ideálních podmínkách postačí na běžný denní provoz domácnosti – ledničku, počítač, nabití telefonu, wi-fi router či zabezpečovací systém. Propojením až tří panelů tedy můžete mít během dne 0,9 kW výkonu, což u běžné domácnosti uspoří klidně i několik desítek procent spotřeby energie.

Kolik může domácnost ročně ušetřit, jaká je tedy návratnost investice?

Jan Kaše: Domácnost může při optimálním používání ušetřit i pár tisíc korun ročně jedním panelem. Návratnost našich panelů je obdobná nebo nižší než u větších solárních elektráren, tedy kolem šesti až osmi let. Životnost panelu je udávána na 25 let.

Z čeho jsou panely Supersola vyráběné? Jsou lehčí než tradiční panely ze skla a křemíku?

Jan Kaše: Projekt Sunenergie dodává na český trh monokrystalické solární panely Supersola, o kterých se dá říct, že jsou svými vlastnostmi velmi podobné těm tradičním. Výjimečnost jim dodává integrovaný mikroinvertor pro přímé připojení k síti a unikátní konstrukce, která umožňuje bezmontážní způsob instalace. Panely jsou vybaveny ochranou, kdy při vypnutí elektřiny z hlavního okruhu dojde i k přerušení dodávky elektřiny z panelu, a nemůže tak dojít k úrazu elektrickým proudem.

Je možné na tento produkt získat dotace z programu Nová zelená úsporám? Jednali jste s ministerstvem?

Ondřej Slačálek: V tuto chvíli je hlavní předností konceptu jednoduchost a rychlost instalace. Zjednodušeně, ráno se probudíte s myšlenkou, že se vám idea naší komunitní elektrárny líbí, panel si objednáte, další den ho přivezeme a vy během několika minut šetříte energii i peníze a pomáháte snižovat zátěž z uhelných elektráren. Dotační programy by byly byrokratickou zátěží celého konceptu, a tak prozatím tímto směrem neuvažujeme.

Ondřej Slačálek je bývalý manažer v nadnárodních firmách (není stejnojmenným anarchistickým politologem), v Malešově u Kutné Hory zrekonstruoval tvrz a obnovil místní pivovar, provozuje i středověkou krčmu a glamping (luxusní kempování). 
Jan Kaše má zkušenosti s marketingem v korporátním prostředí a také s udržitelnými projekty. Byl u založení firmy Folly, největšího online ecomarketu v Česku a na Slovensku, jenž podporuje lokální výrobce.