Na dotace solárních elektráren dal loni stát 24 miliard korun

Stát v loňském roce poskytl na výstavbu malých a velkých solárních elektráren z dotačních fondů ministerstva životního prostředí (MŽP) celkem 24 miliard korun. Za peníze by mělo být nainstalováno přes 71 tisíc fotovoltaik o celkovém výkonu 2,27 gigawattu.

Na dotace solárních elektráren dal loni stát 24 miliard korun
ilustrační foto | Shutterstock.com

Instalovaný výkon podpořených zdrojů odpovídá zhruba třem uhelným elektrárnám. Jde o meziroční nárůst počtu projektů asi o třicet procent, předloni ministerstvo dalo peníze zhruba na padesát tisíc zařízení za čtrnáct miliard korun. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Peníze na instalaci obnovitelných zdrojů energie rozděluje ministerstvo životního prostředí ze tří hlavních dotačních fondů. V rámci Modernizačního fondu úřad schválil 1373 projektů s celkovým výkonem přes 1,66 gigawattu, peníze zamířily hlavně na větší projekty. Menší instalace, zejména u domácností, ministerstvo dotovalo prostřednictvím programu Nová zelená úsporám. V něm bylo schváleno 69 621 projektů s výkonem 587 megawattů. Většina z nich byly fotovoltaiky s akumulací. Z Operačního programu Životní prostředí, z něhož míří peníze na instalace na veřejných budovách, pak úřad poskytl miliardu korun na 338 projektů.

Podle ministra podpořené instalace pokryjí výrobu čisté elektřiny v objemu běžné roční spotřeby asi 650 tisíc domácností. Celkový výkon podpořených solárních elektráren ve výši 2,27 gigawattu v přepočtu odpovídá výkonu zhruba tří uhelných elektráren. Například elektrárna Prunéřov II na severu Čech má tři bloky o výkonu 250 megawattů. Samotná výroba elektřiny je ovšem z těchto zdrojů odlišná.

Hladík také představil otevřené dotační výzvy Modernizačního fondu pro letošní rok. Celkem se jedná o čtyři výzvy rozdělené podle velikosti projektu nebo subjektu, na něž ministerstvo z fondu poskytne přes devět miliard korun.

Podle Aleše Spáčila, spolumajitele společnosti Greenbuddies, která se specializuje na výstavbu fotovoltaik, část průmyslových subjektů staví fotovoltaiky i bez investičních dotací, protože se jim to vyplatí a plní tím i své závazky. „Nicméně součástí strategie České republiky v oblasti energetiky je aktivní finanční podpora fotovoltaických zdrojů, takže není divu, že klienti s realizací vyčkávají, aby dotaci na výstavbu získali – a tím lépe zhodnotili vlastní prostředky,“ uvedl Spáčil. Zároveň uvítal vyhlášení nových výzev.