Trump naštval Poláky zpochybňováním jednoty NATO a výzvám k ruskému útoku

Předvolební výhrůžky Donalda Trumpa o tom, ať si Rusko se zeměmi NATO, které málo utrácí za vlastní obranu, dělá, co chce, naštvaly polskou vládu.

Trump naštval Poláky zpochybňováním jednoty NATO a výzvám k ruskému útoku
Donald Trump zpochybnil základní myšlenku NATO, že si mají členové Aliance přijít na pomoc, pokud budou napadeni | foto Shutterstock.com

Polský ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz kritizuje výroky Donalda Trumpa, jenž je favoritem republikánů na prezidentského kandidáta, a které se týkají jednoty Severoatlantické aliance a její základní myšlenky o kolektivní bezpečnosti. Trump totiž v rámci boje o americké voliče prohlásil, že členské země NATO, které nedávají na obranu alespoň dvě procenta svého HDP, nemají povinnost Spojené státy bránit a Rusko si s nimi „může dělat co chce“.

„Heslo NATO 'jeden za všechny, všichni za jednoho' je konkrétní závazek. Podkopání důvěryhodnosti spojeneckých zemí znamená oslabení celé Severoatlantické aliance. Žádná volební kampaň není omluvou pro zahrávání si s bezpečností aliance,“ zdůraznil Kosiniak-Kamysz, jenž je také vicepremiérem polské vlády.

Polsko je přitom v rámci NATO premiantem, protože na obranu vydává 3,9 procenta svého HDP, nejvíce z celé Aliance. Druhé Spojené státy dávají na obranu 3,5 procenta. Trumpova slova otře zkritizoval i Bílý dům, podle kterého se jedná o velmi nezodpovědné prohlášení, jež ohrožuje i globální bezpečnost a americkou ekonomiku.

Do bývalého amerického prezidenta se obul i šéf NATO Jens Stoltenberg: „Jakýkoli návrh, že se spojenci nebudou navzájem bránit, podkopává veškerou naši bezpečnost, včetně bezpečnosti USA. A vystavuje americké a evropské vojáky zvýšenému riziku.“

Kosiniak-Kamysz varuje i před samotným Ruskem a jeho snahami rozšířit konflikt mimo hranice Ukrajiny. Podle něj Kreml eskaluje nepřátelství mezi Ruskem a jeho sousedy směrem na Západ. Kromě Polska to jsou i pobaltské republiky nebo Finsko, jež je nejnovějším členem NATO. Rusko dokonce vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a litevského ministra kultury Simonase Kairyse. Moskvu rozlítilo, že obě země chtějí odstranit stovky sovětských pomníků na svém území.

Současný americký prezident Joe Biden varoval, že Trumpovy komentáře zpochybňují celé Spojené státy jako důvěryhodného partnera a spojence v rámci NATO. Slova o možném útoku Ruska na „slabé“ členy Aliance vnímá jako „nebezpečná a neamerická“ vyjádření.

Postoje exprezidenta, který se chce vrátit do Bílého domu, působí, že stojí spíše na straně autoritářského režimu, než na straně demokratických spojenců Ameriky. Jeho kritika další vojenské podpory Ukrajině navíc způsobila, že dolní komora amerického Kongresu odmítá schválit balíček pomoci a ukrajinské jednotky musí vážně řešit, jak naložit s omezeným množstvím munice.

Trumpova slova také nahrávají minimálně v propagandistické rovině Kremlu, který vyhrožuje zemím NATO, že jejich podpora Ukrajině bude mít následky. Rusko v poslední době kritizuje cvičení zemí Aliance, jež je největší od konce studené války. Ruský exprezident a místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv už varoval před velkou válkou s NATO.