Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Trump má vítězství v primárkách skoro jisté. Kdo bude jeho viceprezidentem?

Poziční boj o post Trumpovy dvojky se po jeho snadných vítězstvích v republikánských primárkách v Iowě a New Hampshiru rozjel naplno. Podívejte se, kdo má šanci.

Trump má vítězství v primárkách skoro jisté. Kdo bude jeho viceprezidentem?
Klíčovým kritériem volby Trumpova viceprezidenta bude loajalita. Pokud by byl například Trump odsouzen a odvolán z funkce, jeho nástupce by jej mohl omilostnit | foto lev radin / Shutterstock.com

Většina Američanů se již na začátku sezony shoduje, že Donald Trump bude v listopadu prezidentským kandidátem Republikánské strany. Pokud se nestane něco velmi neočekávaného, poslední nevyřešenou personální otázkou stran letošní prezidentské volby tak zůstává Trumpův viceprezidentský kolega.

Následující seznam se věnuje především lidem, kteří se hodí k Trumpovu osobnímu stylu a kteří by mohli jeho kandidatuře prospět. Klíčovým kritériem bude loajalita. Pokud by byl například Trump odsouzen a odvolán z funkce, jeho nástupce by jej mohl omilostnit. Předpokládejme, že Trump si vybere člověka, který mu v tom smyslu dá nejbezpečnější možné záruky. Kdo tedy nejspíš připadá v úvahu?

 

1. Kristi Noemová

Dvaapadesátiletá guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová je věrnou Trumpovou spojenkyní, ale na celostátní úrovni je poměrně málo známá. Podle pozorovatelů patří k favoritům, ačkoli není zjevné, jakou hodnotu by její kandidatura té Trumpově přidala. Právě skutečnost, že není nijak výrazně vyprofilovaná, by jí však mohla pomoci. Trump kolem sebe silné osobnosti dobře nesnáší a Noemová vypadá jako dostatečně loajální – rozhodně více než jiní současní či bývalí guvernéři, jako jsou Ron DeSantis nebo Nikki Haleyová, která se mezi možnými kandidáty také často objevuje (viz graf).

Kristi Noemová

2. Sarah Huckabee Sandersová

Jedenačtyřicetiletá Sarah Huckabee Sandersová, guvernérka Arkansasu (a rodačka z tamního města Hope stejně jako demokratický exprezident Bill Clinton), se snaží udělat ústřední politické téma z „kulturní války“. Dcera někdejšího guvernéra Arkansasu působila dva roky jako Trumpova tisková mluvčí v Bílém domě a ze všech lidí na tomto seznamu má s exprezidentem nejužší osobní vazby. 

Její nevýhodou je, že dosud sama neprošla žádnou ostrou volební kampaní. V roce 2022 čelila v primárkách i ve všeobecných volbách opozici víceméně symbolické. Je proto otázka, nakolik se bude dopouštět chyb. Jednou z nich je takzvaná aféra Pódiumgate: úřad Sandersové proplatil komusi téměř dvacet tisíc dolarů za řečnický pult, který normálně stojí maximálně sedm tisíc, a který navíc nikdo nikdy neviděl. Konečnou verzi příběhu zatím neznáme, ale američtí komentátoři se shodují, že viceprezident by se neměl starat o takové pitomosti.

Sarah Huckabee Sandersová

3. Kari Lakeová

Čtyřiapadesátiletá neúspěšná kandidátka na guvernérský úřad v Arizoně Kari Lakeová by nejspíš měla viceprezidentskou kandidaturu v kapse – kdyby ovšem ony arizonské volby neprohrála. Její životopis tedy v tuto chvíli nevypadá moc úctyhodně, protože nikdy žádnou volenou funkci nezastávala, ale její bojovný styl a ochota nerespektovat základní fakta se shodují s Trumpovými. 

Coby bývalá televizní hlasatelka je skvělou diskutérkou. V soubojích s oponenty a médii si libuje a před kamerou je doslova jako doma. 

Kari Lakeová
foto lev radin / Shutterstock.com

4. Elise Stefaniková

Devětatřicetiletá kongresmanka z New Yorku Elise Stefaniková projevila ochotu zajít v obhajobě Donalda Trumpa do samé krajnosti. Trump má v oblibě republikánské konvertity a málokdo prošel konverzí tak důkladnou jako Stefaniková. Prokázala pozoruhodnou ochotu říkat v podstatě cokoli, aby Trumpa obhajovala a podpořila. 

Mluvila například o lidech odsouzených za násilný útok na Capitol Hill ze 6. ledna 2021 jako o „rukojmích“ a tvrdila, že si Trump ve skutečnosti nespletl Nikki Haleyovou s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, když tvrdil,  že měla v den útoku na starost bezpečnost Kongresu. 

Stefaniková je navíc nehledě na svůj věk zkušená: působila ve vedení Sněmovny reprezentantů, pracovala v Bílém domě i na prezidentských kampaních. Jistou část Američanů by také mohlo potěšit, že si Trump vybral ženu.

Elise Stefaniková

5. Ron DeSantis

Pětačtyřicetiletý guvernér Floridy Ron DeSantis konvertuje bez problémů tam a zpět. Zprvu byl nadšen Trumpovým prezidentským vystupováním, pak se v primárkách profiloval jako jeho odpůrce, a když poté viděl, že nemá šanci, znovu jej podpořil. 

Má sklon říkat věci, které se Trumpovi pravděpodobně nelíbí. Na otázku, jestli chce být viceprezidentem, prohlásil, že není „ten typ, co chce být dvojkou“. Na druhé straně je mezi republikány poměrně populární, a nejvíce doma na Floridě, jejíž výsledek bude pro prezidentské volby klíčový. 

Ron DeSantis
foto Andrew Cline / Shutterstock.com

6. Tim Scott

Osmapadesátiletý senátor z Jižní Karolíny Tim Scott si minulý týden pravděpodobně zajistil Trumpovu přízeň, když mu těsně před primárkami v New Hampshiru poskytl správně načasovanou podporu. (To přesto, že do Senátu jej jmenovala Trumpova soupeřka Nikki Haleyová.) Scott dlouho patřil k Trumpovým odpůrcům, ale svou vlastní prezidentskou kampaní žádnou velkou díru do světa nenadělal. 

Trump by zároveň měl v ruce velký trumf v podobě černošského spolukandidáta; černí Američané hlasují velmi přísně podle kritéria rasové spřízněnosti. Před čtyřmi lety hlasovali většinou pro Bidena, s nímž však dvakrát spokojeni nejsou. Trumpovi by tak Scottova nominace otevřela cestu ke snadnému volebnímu zisku.

Tim Scott

7. Vivek Ramaswamy

Osmatřicetiletý podnikatel indického původu Vivek Ramaswamy se za Trumpa bral ještě ve chvíli, kdy proti němu sám v primárkách kandidoval. Zatímco ostatní kandidáti pouze odmítali Trumpa kritizovat, Ramaswamy mu vysloveně fandil. Jeho kampaň vypadala (více než u jeho soupeřů) jako snaha zajistit si funkci v budoucí administrativě.

Ramaswamy má však jistý problém: Američané ho nemají zrovna v lásce. Průzkum Fox News z minulého měsíce ukázal, že počet Američanů, jimž je nesympatický, dvojnásobně převyšuje počet těch, kteří k němu sympatie chovají.

Vivek Ramaswamy
foto Aaron of L.A. Photography / Shutterstock.com