Po primárkách v New Hampshiru: Trump na koni, ale k vítězství má daleko

Trump je po vítězství v Iowě a New Hampshiru na nejlepší cestě stát se kandidátem republikánů. Může si však být jist, že ne všichni republikánští voliči jej budou v listopadu volit.

Po primárkách v New Hampshiru: Trump na koni, ale k vítězství má daleko
Donald Trump | Shutterstock.com

Donald Trump ovládl republikánské primárky v New Hampshiru. Tedy ve státě, který je znám jako místo, kde začínají každé skutečné prezidentské volby. New Hampshire patří mezi takzvané „battleground states“ neboli státy, kde se skutečně rozhoduje o tom, kdo bude prezidentem.

Ale také ve státě „jiných“ republikánských voličů, kteří se liší svým vzděláním i tím, že jsou umírněnější a méně konzervativní, bližší průměrnému americkému voliči. Tedy pokud připustíme, že v době silné polarizace celé společnosti ještě něco jako průměrný volič existuje.

Vítězství nad poslední zbylou republikánskou protikandidátkou Nikki Haleyovou, kterou proti exprezidentovi podpořil i místní republikánský guvernér Chris Sununu, má tedy pro Trumpa větší cenu než triumf v Iowě (z minulého týdne) a dalších státech, které primárky teprve čekají.

Po New Hampshiru je Trump velmi blízko republikánské nominaci. Pravděpodobnost, že by se Haleyová ještě vzchopila, je velmi malá. Mnozí komentátoři v této souvislosti upozorňují na to, že vyhlášení její kandidatury a rozjezd kampaně přišly příliš pozdě.

Bývalý prezident je teď na koni. Vyhráno ale rozhodně nemá. Stojí před ním minimálně dvě opravdu zásadní překážky. Tou první jsou žaloby, které jej mají za pomoci soudních rozsudků zbavit možnosti kandidovat. To sice není úplně pravděpodobné, ale také to není vyloučené.

I proto je důležité, že Haleyová zůstává ve hře. Pokud by Trumpova kandidatura zkrachovala na justičních rozhodnutích, republikáni by v případě odstoupení Haleyové neměli kandidáta. Tato eventualita skoro jistě nenastane, ale co kdyby.

Podstatně závažnější je druhá překážka. Nejrůznější průzkumy ukazují, že existuje nemalá část republikánských voličů, kteří jsou pevně odhodláni pro Trumpa v listopadu nehlasovat. Jejich celkový počet pomalu, ale jistě klesá, nicméně není jich úplně zanedbatelné množství. 

Co hůře, mnozí z republikánských voličů chtějí dokonce hlasovat pro Trumpova demokratického oponenta – prezidenta Bidena. To dokazuje například průzkum NBC News / Des Moines Register / Mediacom mezi voliči v Iowě, tedy ve státě, kde Trump v roce 2016 i 2020 zvítězil.

Z průzkumu vyplývá, že více než čtyřicet procent republikánských podporovatelů Nikki Haleyové zvažuje, že bude volit Bidena. Po přepočítání to dělá asi osm procent republikánských voličů. K tomu připočítejme další, kteří by volby radši vynechali, než by šli pro Trumpa hlasovat.

A tím se můžeme dostat přesně k tomu podílu váhajících, potenciálně absentujících, nebo dokonce hlas pro konkurenci zvažujících voličů, který už začíná být kritický. A to v dosud protrumpovském státě. 

Analytici tento fenomén vysvětlují tím, že „Trump vzor 2024“ je už všeobecně známou, profláklou veličinou. Někteří voliči jej tudíž nesoudí za jeho současnou kampaň, ale spíše za jeho působení v úřadu prezidenta a v případě odpůrců mezi republikány i za nepřijetí minulé volební porážky.

Trump se pochopitelně může utěšovat tím, že i mezi demokratickými voliči je značná část rozčarována z Bidenova vládnutí i ze samotné představy, jaký prezidentský výběr jim servírují obě hlavní strany. Je ale potřeba vědět, že jen málokdo z nich zvažuje v listopadu volit Trumpa. To se spíše přikloní k třetímu vzadu, nezávislému Robertu F. Kennedymu.

Právě toho bude v následujících týdnech zajímavé sledovat, a to především v takových „bitevních“ státech, jako je tradičně New Hampshire a nyní nově možná i Iowa.