„Špinavec“ Fico v Davosu: Slovensko by mohlo zavést čtyřdenní pracovní týden

Slovensko by se mohlo v krátkém čase zařadit mezi země, které zavedou čtyřdenní pracovní týden. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to oznámil slovenský premiér Robert Fico. Při svém vystoupení na panelu s názvem „Co čekat od trhu práce?“, kterému přihlížel i generální ředitel Mezinárodní organizace práce Gilbert Houngbo, Fico uvedl, že ze začátku by se mělo jednat o experiment.  

„Špinavec“ Fico v Davosu: Slovensko by mohlo zavést čtyřdenní pracovní týden
Slovenský premiér Robert Fico | foto Belish / Shutterstock.com

Slovenský premiér poukázal na postupnou změnu postoje podniků, které ještě před pandemií covidu-19 možnost zkrácení pracovního týdne odmítaly. Jenže poté, co během pandemie řada lidí začala pracovat z domova, jsou nyní firmy podle Fica ohledně této myšlenky mnohem „flexibilnější“. 

„Myslím si, že Slovensko by ve velmi krátkém čase mohlo patřit k zemím, které zavedou čtyřdenní pracovní týden. Jednalo by se zatím o zkoušku,“ řekl v Davosu Fico, jehož slova zaznamenal slovenský web Teraz.sk. Mezi další výzvy pro slovenský trh práce zařadil Fico i digitalizaci a postupný nástup umělé inteligence. „Nikdy se neptám, co mohou lidé udělat pro pracovní trh, ale co může trh práce udělat pro lidi,“ dodal.  

Téma zkracování času, který člověk stráví v práci, otevřela už loni slovenská Konfederace odborových svazů (KOZ). Její předsedkyně Monika Uhlerová si myslí, že otázka už nestojí tak, zda zkracovat pracovní dobu, ale jak ke zkracování přistoupit a jakou formu zvolit. „Těch možností je několik. My se snažíme docílit stavu, aby jednou byl pracovní týden čtyřdenní a víkend měl tři dny. Diskutujeme i o všech jiných možnostech a formách zkracování, čerpáme i ze zkušeností ze zahraničí,“ uvedla v listopadu na konferenci KOZ o budoucnosti práce v 21. století.  

Politico: „Špinavec“ Fico nevítaným hostem 

V Davosu se potkávají ekonomičtí lídři, ale také politici, kteří mají vliv na ekonomické směřování svých zemí. Každoroční zasedání ve švýcarském městě je vlajkovou lodí Světového ekonomického fóra, na kterém pozvaní hosté probírají zásadní otázky spojené s globální ekonomikou. 

V centru pozornosti Davosu je letos konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás, válka na Ukrajině a ekonomická témata jako inflace a technologické změny jako digitalizace nebo umělá inteligence. Server Politico přitom přišel před jednáním fóra se seznamem, který uváděl jména takzvaných „nevítaných hostů“, mezi nimiž byl právě i předseda slovenské vlády.

Článek s názvem The ‘dirty dozen’ of Davos („Tucet špinavců Davosu“) kromě Fica jmenoval i nového argentinského prezidenta Javiera Mileie nebo bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Slovenské soudy stále řeší některé případy organizovaného zločinu z období, kdy byl (Ficův) Směr naposledy u moci. Týkají se oligarchů, kteří měli profitovat ze státních zakázek, bývalých nejvyšších policejních důstojníků, vysokých vojenských zpravodajských důstojníků a poslanců všech tří stran Ficovy nové koaliční vlády,“ napsal Politico.