Ruský důvtip: Tanky s improvizovanou ochranou slaví na frontě úspěch

Směšně a nemoderně působící tanky v ruských řadách, které jsou neuměle vylepšeny improvizovanou ochranou proti dronům, ukazují, že kreativní přístup v reakci na taktiku nepřítele funguje.

Ruský důvtip: Tanky s improvizovanou ochranou slaví na frontě úspěch
Ruský tank T-72, ilustrační foto | Shutterstock.com

Oplechované bojové tanky, které nově používá ruská armáda na východní Ukrajině, vzbudily nejprve na sociálních sítích u vojenských blogerů posměšné komentáře. Pro jejich neohrabaný vzhled se jim začalo říkat želví tanky. Mohou ale dobře fungovat proti útokům ukrajinských dronů, kterých má Kyjev dostatek.

Improvizované pancéřování, které ve skutečnosti spočívá ze svařených plechů okolo celého tanku, může být proti všudypřítomným dronům efektivním řešením ochrany vojenských obrněnců, i když se tím snižuje jejich manévrovatelnost.

Rob Lee z amerického bezpečnostního institutu Foreign Policy Research Institute, identifikoval ze záběrů, které zveřejňují obě strany konfliktu na sociálních sítích, improvizovaný želví tank, jenž se účastnil v polovině dubna útoku ruské páté motostřelecké brigády na východoukrajinské město Krasnohorivka. I když byl zasažen kazetovou municí, stále pokračoval ve směru útočné operace.

„Vím, že se tomu lidé smějí, ale nemyslím si, že je to šílená adaptace. Rusové se přizpůsobují konkrétním podmínkám bojiště, na kterém má Ukrajina hodně dronů FPV (drony s online přenosem), ale málo protitankových řízených střel, protitankových min a dělostřelectvo,“ uvedl Lee.

Některé tanky jsou navíc vybaveny radlicí na odstraňování min. I když ruské jednotky tím obětovaly schopnost otáčet tankovou věží, jeden takto upravený tank na motorizovanou jednotku, který je navíc vybaven rušičkou frekvencí pro ovládání dronů, může být velmi platným pomocníkem.

Želví tanky pak byly pozorovány i při útocích na město Časiv Jar, o jehož dobytí usilují Rusové, aby mohly dále pronikat ukrajinskou obranou. Jeden z ukrajinských válečných blogerů na telegramovém účtu upozornil, že na speciálně upravené ruské tanky musí být použit větší počet dronů s výbušninou, aby je vyřadily z provozu. „Všichni se smějí, že vypadají jako stodoly, ve skutečnosti ale pracují jako čert,“ napsal.

Ruské rušičky navíc stále více komplikují přesnost amerických střel, které jsou naváděny pomocí GPS signálu. Jejich účinnost se tak zásadně snižuje. „Rusko v posledních měsících stále více zasahuje do provozu mobilních raketových systémů vyrobených ve Spojených státech pomocí elektronického rušení k deaktivaci zaměřovacího systému GPS,“ napsal web americké televize CNN. Podle analytiků se jedná o běžnou věc, se kterou se musí Ukrajina vypořádat.