Váleční blogeři si dělají legraci z ruského „želvího tanku“

Ruští tankisté kreativně vylepšují pancéřování tanků, aby odolaly útokům dronů. Nyní jsou terčem posměchu na internetu.

Váleční blogeři si dělají legraci z ruského „želvího tanku“
Ruský želví tank, jak ho zachytil ukrajinský dron | síť X (dříve Twitter)

Hlavní bojové tanky jsou v současném konfliktu na Ukrajině symbolem zranitelnosti zastaralé a těžkopádné vojenské techniky. Podle Kyjeva jich už Moskva k 10. dubnu ztratila neuvěřitelných 7132 kusů. Ve velkém je ničí mnohem levnější drony.

I proto ruští tankisté přistoupili na bojišti v Doněcké oblasti, kde zuří nejtvrdší boje, ke zlepšováku, který je má ochránit před útoky bezpilotních letounů. Na obrněnce začali montovat pevnou kovovou konstrukci, která svým nevzhledným tvarem dala přezdívku nové ruské modifikaci těžké techniky – želví tanky. Jedním z takto upravených tanků je i exemplář, který se měl objevit nedaleko města Krasnohorivka.

Amatérské vylepšení mu však nebylo nic platné, stejně se stal obětí útoku ukrajinského dělostřelectva. Záběry tanku na sociálních sítích rozpoutaly vlnu posměšných poznámek o stavu ruské armády, jež má být podle mezinárodních žebříčků druhou nejsilnější na světě.

Podle válečných blogerů se jedná o ruský exemplář T-72, který pak z recese označili jako želví tank, případně jako tank s ruskými Želvami ninja. Britský think-tank Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS) už na začátku roku odhadoval, že ruská armáda přišla minimálně o tři tisíce tanků.

Americký Newsweek pak podotknul, že se na frontě stále častěji objevují různá improvizovaná vylepšení ruské vojenské techniky, aby se zabránilo vysokým ztrátám. Speciální klec, která má ochránit drahou vojenskou techniku, ruské námořnictvo namontovalo i nad velitelskou věž jaderné ponorky Tula.

Ukrajinská armáda přiznává, že ruské tanky jsou oblíbeným cílem jejích operátorů s drony. Ani systémy pro elektronický boj je neumějí efektivně eliminovat a ruská obrněná technika se musí spoléhat na speciálně namontované klece, které mají účinky explozivního materiálu před dopadem na pancéřování oslabit, vysvětlila Marina Mironová z britské katedry pro válečná studia na King's College v Londýně.

Nicméně extravagantní novinka, která pokrývá celý tank železnou nebo plechovou konstrukcí, byla na frontě zaznamenána prvně a zatím není jasné, kolik takových „vylepšení“ bylo zhotoveno.