Je Krymský most v ohrožení? Ukrajinci mají pár měsíců na použití raket ATACMS, než se je Rusové naučí sestřelovat

Americká administrativa potvrdila, že Ukrajinci dostali rakety ATACMS s doletem tři sta kilometrů pro útoky v ruském týlu. Podle bezpečnostních expertů mají jen několik týdnů na to, než se je naučí ruská armáda sestřelovat.

Je Krymský most v ohrožení? Ukrajinci mají pár měsíců na použití raket ATACMS, než se je Rusové naučí sestřelovat
Krymský most, ilustrační foto | Shutterstock.com

Kyjev nyní hraje závod s časem. Dodávky amerických balistických střel ATACMS s nejdelším doletem až 300 kilometrů musí naplno využít co nejdříve, než se je ruská protivzdušná obrana naučí likvidovat. Ruští váleční blogeři spekulují o tom, že se Kyjev připravuje na zničení ruské chlouby, Krymského mostu.

Telegramový účet Rybar, který sleduje přes milion lidí a má blízko zdrojům ruského ministerstva obrany, pak napsal, že Ukrajina chce zaútočit na most v době oslav konce druhé světové války a také v době inaugurace Putina po jeho dalším zvolení 7. května. O možném ukrajinském útoku na Krymský most hovoří také ruský vojenský expert Vladislav Šurygin.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan potvrdil, že Spojené státy už dříve na Ukrajinu dodaly rakety s delším doletem, které dokážou ničit cíle na celém Krymském poloostrově. „Je to vojenská schopnost, kterou budeme i nadále podporovat,“ řekl s tím, že Bidenova administrativa dodala obráncům už „významný počet“ těchto střel.

V minulých dnech raketami ATACMS Ukrajina zaútočila na významné vojenské letiště na Krymu Džankoj, minimálně podruhé za poslední měsíc. Ruští váleční blogeři spekulují o tom, že Ukrajina testuje úspěšnost raket a znovu je použije k útoku na Krymský most, který spojuje okupované ukrajinské území s Ruskem. Americký republikánský senátor Lindsey Graham přímo vyzval Kyjev, aby americké rakety použil pro útok na most.

Ukrajinci se obávají, že se Rusové rychle naučí proti těmto přesným útokům bránit. „Jak víme, Rusové jsou schopni se přizpůsobit ve velmi krátké době,“ řekl pro Newsweek Ivan Stupak, poradce výboru ukrajinského parlamentu pro bezpečnost, obranu a zpravodajství. „Máme dva měsíce na to, abychom zlikvidovali co nejvíce ruských vojenských objektů, než se Rusové přizpůsobí," dodal.

Jako příklad adaptace na nové zbraně uvedl snížení úspěšnosti amerických naváděných dělostřeleckých granátů M982 Excalibur. „Jejich úroveň přesnosti byla výrazně snížena ze sedmdesáti procent na šest procent kvůli ruským systémům elektronického boje,“ přiznal.

Také americký ministr obrany Lloyd Austin varoval před přehnaným optimismem. Dodávky jednotlivých zbraňových systémů, ať už raketometů HIMARS, tanků Leopard 2, bojových vozidel pěchoty Bradley, střel ATACMS nebo stíhaček F-16 nejsou samy o sobě zárukou toho, že Ukrajina překlopí nepříznivý vývoj války na svou stranu. Kromě efektivního využívání západních zbraňových systémů bude muset stejně Ukrajina mobilizovat další desítky tisíc nových vojáků, aby doplnila ztráty.