Rusko změnilo taktiku. Na Ukrajině úspěšně ničí zranitelné tepelné elektrárny

Bombardování tepelných elektráren mimo ukrajinská města přináší ovoce. Slabší protivzdušná obrana nedokáže účinně chránit energetické zdroje.

Rusko změnilo taktiku. Na Ukrajině úspěšně ničí zranitelné tepelné elektrárny
Ukrajinská tepelná elektrárna, ilustrační foto | Shutterstock.com

Místo rozsáhlých útoků na města se ruská armáda zaměřila na ničení ukrajinských tepelných a vodních elektráren. Změna taktiky se vyplácí, protože okolo energetických zdrojů nejsou rozmístěny tak početné systémy protivzdušné obrany. Přesné rakety dokážou účinně ničit kritickou energetickou infrastrukturu, kterou bude Ukrajina jen těžko obnovovat. A část z elektráren se pravděpodobně nepodaří opět zprovoznit ani do nadcházející zimy.

Kyjev už uvedl, že škody, které ukrajinská energetika utrpěla, jsou horší než za celou loňskou zimu. Přitom k většině útoků došlo mezi 22. a 29. březnem a bylo zničeno minimálně sedm tepelných zdrojů a také dvě vodní elektrárny. Všechny leží mimo území hlavního města, které je nejlépe chráněno před útoky ruských bombardérů.

I když ukrajinské úřady nezveřejnily přesný rozsah škod, některé elektrárny v blízkosti ruských hranic, například v Charkovské oblasti, byly téměř úplně zničeny, napsaly Financial Times. „Naším cílem je obnovit co nejvíce zdrojů do října,“ slíbil ředitel společnosti DTEK Maxim Timčenko, která je největším producentem elektrické energie v zemi.

Firma přiznala, že kvůli ruským útokům přišla o osmdesát procent svých energetických zdrojů a pět tepelných elektráren muselo být úplně odstaveno. Výpadky v produkci elektřiny se daří napadené zemi pokrýt dovozem a také vyšším podílem výroby z obnovitelných zdrojů. Situaci nahrává i teplé počasí. Zatímco loni se Ruko zaměřovalo na ničení rozvoden a transformátorů, nyní bombarduje přímo elektrárny.

Maria Tsaturianová z ukrajinského národního provozovatele přenosové soustavy Ukrenergo dodala, že ničením elektráren chce Kreml dosáhnout toho, že celé průmyslové regiony i města zůstanou odstřiženy od elektrické energie. Podle ní je nemožné ochránit betonovými konstrukcemi i velké areály tepelných elektráren.

Předseda ukrajinského parlamentního výboru pro energetiku Andrij Gerus vysvětlil, že k těmto útokům na energetickou infrastrukturu ruská armáda používá drahé a přesné balistické střely. Jeden raketový útok na uhelnou elektrárnu může vyjít až na sto milionů dolarů. Ukrajinští obránci by potřebovali k ochraně svých elektráren více amerických protiraketových systémů Patriot.

Mluvčí ukrajinské rozvědky Andrij Černjak dodal, že používané rakety jsou nově vyrobené a podle něj má ruská armáda ještě dostatek střel na jeden až dva rozsáhlé útoky na ukrajinské energetické cíle. Země nyní vykrývá výpadky v produkci dovozem elektřiny z okolních zemí EU: Polska, Rumunska, Slovenska a Maďarska. Ukrajinská elektrizační soustava byla napojena na unijní síť v březnu 2022, několik týdnů po ruském útoku na Ukrajinu.