Laciné čínské soláry zaplavily Evropu. Lidé si z nich dělají i ploty

Zlevnění fotovoltaických panelů vede k tomu, že si je lidé instalují i jako součást plotů u svých domů. Tento trend je nápadný zejména v Nizozemsku a Německu.

Laciné čínské soláry zaplavily Evropu. Lidé si z nich dělají i ploty
ilustrační foto | Shutterstock.com

Laciné solární panely, které se v drtivé většině vyrábějí v Číně, doslova zaplavily evropský trh natolik, že si je milovníci zelené energie instalují i jako ploty u svých nemovitostí. Zároveň tím snižují náklady na jejich původně zamýšlenou instalaci na střechách. Tento trend je patrný zejména v sousedním Německu a Nizozemsku.

„Je to výsledek toho, že solární panely jsou tak levné, že je už dáváme všude,“ komentovala tento vývoj hlavní solární analytička BloombergNEF Jenny Chaseová. Sice takové instalace nemohou naplno využít potenciál sluneční energie, zato se ale ušetří podstatné náklady na stavbu lešení a samotnou montáž vysoko na střešních plochách. Ta často tvoří drtivou většinu nákladů na pořízení domácí solární elektrárny.

Globální produkce solárních panelů totiž až trojnásobně převyšuje poptávku po nich, upozornila Mezinárodní agentura pro energii. Za tento stav je odpovědná Čína, která doslova chrlí do celého světa laciné fotovoltaické panely. Náklady na samotnou instalaci se ale zvyšují především kvůli rostoucí ceně stavebních materiálů a nákladům na mzdu.

Jeden z největších producentů fotovoltaiky, čínská společnost Longi Green Energy Technology, už musela oznámit propouštění tisíců svých zaměstnanců, protože o jejich výrobky není na trhu zájem. Na problémy s nekalou čínskou konkurencí si zase stěžují evropští zástupci solárního byznysu a Evropská komise už slíbila, že celou situaci prošetří.

Ředitel italské společnosti FuturaSun Alessandro Barin, která sama vyrábí fotovoltaiku v Číně, tvrdí, že jejich produkty už několik týdnů zůstávají neprodané ve skladech a přístavech, protože pro ně není odbyt.

Poradenská společnost BloombergNEF vypočítala, že se solární panely na konci března prodávaly při přepočtu na jeden watt za pouhých jedenáct amerických centů, meziročně se jedná o padesátiprocentní propad.

Podle Barina se při ceně patnácti centů za jeden watt už nevyplatí firmě vyrábět. I proto žádá podporu EU, aby mohl otevřít továrnu nedaleko Benátek. Evropští výrobci fotovoltaiky varují, že bez podpory Bruselu celý sektor, který ještě v EU přežívá, zkrachuje, uvedl deník Financial Times.

A výroba solárních panelů se už nevyplácí ani ve Spojených státech i přes masivní dotace Bidenovy administrativy. Dokonce i Bill Gates, velký propagátor obnovitelných zdrojů energie, se musel smířit s tím, že společnost Cubic PV, ve které má podíl, musela zrušit plány na výstavbu továrny na fotovoltaiku. Důvodem je „dramatický kolaps“ cen panelů.