Zelenskyj je frustrován planými sliby spojenců, Evropa odmítá dát Ukrajině více patriotů

Kyjev naléhavě žádá západní země, aby mu poskytly další systémy protivzdušné obrany, zejména americké zbraně Patriot.

Zelenskyj je frustrován planými sliby spojenců, Evropa odmítá dát Ukrajině více patriotů
Volodymyr Zelenskyj | Shutterstock.com

Ukrajina dlouhodobě varuje před černým scénářem, že bez dalších západních zbraní a munice nedokáže vzdorovat ruské přesile. V reakci na nedávné mohutné ruské údery na ukrajinské tepelné elektrárny prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval evropské spojence, aby napadené zemi co nejrychleji dodaly další systémy Patriot, které se ukázaly jako velmi efektivní při likvidaci různých druhů ruských raket.

„Rakety útočí každý den a každý den slyšíme, že Ukrajina dostane nové systémy protivzdušné obrany. Ruští teroristé každý den vypínají elektřinu v Charkově i v dalších našich městech a každý den slyšíme, že brzy přijde nová pomoc,“ řekl Zelenskyj. A dodal: „Realita musí konečně odpovídat slovům.“

Západní spojenci podle něj stále „zavírají oči“ před ruskou hrozbou a destrukčním potenciálem, kterým Ukrajinci trpí. Z opakujících se slibů západních politiků po dalším kole bombardování se stala už rutina, poznamenal frustrovaně. Výtky ke spojencům směřoval na summitu iniciativy Trojmoří v litevském Vilniusu minulý týden.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell reagoval, že je nepředstavitelné, aby Evropa nemohla na Ukrajinu poslat dalších sedm amerických systémů Patriot, když jich země EU mají ve svých arzenálech okolo stovky. Kyjev má lobbovat zejména v zemích, jako je Polsko, Rumunsko a Španělsko, napsaly Financial Times. V současnosti má Kyjev předjednané nejméně tři systémy.

Evropské vlády se zdráhají poskytnout Ukrajině další zbraně pro ochranu před ruskými raketami kvůli tomu, že by to oslabilo jejich vlastní obranné kapacity. Německo už poskytlo východoevropské zemi dva systémy Patriot a nejprve vzkázalo, že další už nedá. Po kritice opoziční CDU pak kancléř Olaf Scholz uvedl, že Ukrajina dostane ještě jeden americký Patriot a nové střely.

Finský prezident Alexander Stubb k ukrajinské kritice řekl, že je potřeba, aby každá evropská země NATO udržovala strategické zásoby svých zbraní a sama si určila, pod jakou hranici je ochotna zajít. Zároveň by takové informace měly zůstat důvěrné.

Také Polsko zdůraznilo, že nemá dostatečné kapacity, aby mohlo dodat na Ukrajinu patrioty. „V Polsku začínáme budovat systém protiraketové obrany Patriot. Tento systém ještě není připraven, takže nemáme co darovat, i kdybychom chtěli,“ vysvětlil polský prezident Andrzej Duda.

Ukrajina navíc varuje i před tím, že nemá dostatek zbraní, munice a lidí přímo na frontě. Ukrajinský šéf generálního štábu Oleksandr Syrskij uvedl, že se situace na východní frontě v posledních dnech výrazně zhoršila. O zhoršení podmínek na frontě hovořil i Zelenskyj. Kromě podpory od evropských spojenců se čeká na schválení vojenského balíku pomoci v americkém Kongresu.

Ruská armáda nyní zintenzivnila útoky v blízkosti města Časiv Jar, které leží patnáct kilometrů západně od Bachmutu. Tím, že se město nachází na vyvýšenině, je strategicky důležité pro další postup Rusů, řekl analytik Rob Lee z Eurasia Foreign Policy Research Institute.