Válka táhne. Strnadova CSG loni zdvojnásobila zisky, zásobuje hlavně členy NATO

Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 49 procent na zhruba pět miliard korun. Tržby vzrostly o 71 procent. Nejvíce se na nich podílel obranný průmysl.

Válka táhne. Strnadova CSG loni zdvojnásobila zisky, zásobuje hlavně členy NATO
Michal Strnad | foto CSG

Před asi dvěma týdny se skupina CSG, kterou vlastní podnikatel Michal Strnad, přestěhovala do pražského Karlína. Osmipatrová budova Red Court září novotou, hned v lobby je ale odkaz na historii – je tu umístěn automobil Tatra 56 ze třicátých let minulého století, kterému se přezdívá Hadimrška. Automobilka Tatra Trucks je totiž součástí zbrojařské skupiny.

Ta už vyrostla natolik, že jí nestačí mít jen několik pronajatých pater v nějaké administrativní budově. A dokazují to čísla, která teď představila. Tržby CSG se loni zvedly na necelých 42 miliard korun, což oproti roku 2022 představuje nárůst přes 70 procent. Čistý zisk pak činí asi pět miliard korun, meziročně je tedy dvakrát větší.

Za růstem CSG stojí podle jejího finančního ředitele Zdeňka Juráka dva strategické obory, ve kterých skupina působí. „Konkrétně jde o výrobu velkorážové munice a také produkci vojenské pozemní techniky,“ řekl. 

Jurák se zároveň domnívá, že růst tržeb by mohl v příštích letech dál pokračovat, a to díky rostoucím státním investicím do obrany. Ohledně dalších plánů CSG konkrétnější být nechtěl, poptávka po munici do děl a tanků či obrněné technice je nicméně stále větší. A to nejen ze strany napadené Ukrajiny, ale i členů NATO.

Ostatně dvě třetiny tržeb CSG loni tvořily dodávky právě členským zemím Severoatlantické aliance. Zbylá třetina pak patřila nejen Ukrajině, kterou v roce 2022 napadlo Rusko, ale třeba i Indonésii, Vietnamu nebo Maroku. „Jsme exportní skupina, takže to není všechno jen o Ukrajině,“ připomněl Jurák. 

CSG teď hodlá dále expandovat v zahraničí, a to i v oblasti malorážového střeliva. Předloni koupila většinový podíl v italské muniční společnosti Fiocchi Munizioni, která má pobočky i ve Spojených státech a Velké Británii. Dnes tvoří výroba malorážových střel určených pro sportovce, lovce nebo bezpečnostní složky přibližně pětinu tržeb Strnadova impéria.

Zbrojař má ještě v průběhu dubna dotáhnout nákup divize Sporting Products americké společnosti Vista Outdoor, za kterou má zaplatit zhruba 45 miliard korun. 

„Pokud tuhle akvizici dotáhneme do konce, staneme se světovou jedničkou ve výrobě malokaliberního střeliva,“ uvedl výkonný ředitel CSG David Chour. Podle něj ale prioritou skupiny zůstane i nadále obranný průmysl.

CSG, která zaměstnává více než 10 tisíc lidí po celém světě, prý většinu svého zisku reinvestuje, a to například do nových hal nebo strojních linek. Rozšířuje svou produkci střelného prachu ve španělské Granadě nebo velkorážové munice u slovenského Trenčína. Další investice pak míří do pardubické společnosti Retia. Ta vybavuje radary obrněná vozidla, například Pandury nebo Titusy. 

Tatra 57 v nové budově skupiny CSG.
Foto: Filip Magalhães