Rozchod miliardářů po 33 letech: Šmejkal se stáhl z většiny společného podnikání s Šimáněm

Unimex Group od nynějška zcela ovládá miliardář Jiří Šimáně. Jaromír Šmejkal se stáhl ze Smartwings i z Českých aerolinií. Působí jen ve společném realitním byznysu a v maloobchodním řetězci pro kutily Uni Hobby.

Rozchod miliardářů po 33 letech: Šmejkal se stáhl z většiny společného podnikání s Šimáněm
letadla Smartwings | Hrot24, Tomáš Novák

Obchodní skupinu Unimex Group nově zcela ovládá miliardář Jiří Šimáně, do začátku března v ní držel čtyřicetiprocentní podíl podnikatel Jaromír Šmejkal. V některých dalších společnostech, které vlastní se Šimáněm, si Šmejkal menšinové podíly ponechal. Informace z obchodního rejstříku potvrdil Šimáně pro dnešní deník e15.

Podle e15 se tak rozchází jedna z nejstabilnějších dvojic českého byznysu, důvody nejsou známé. "Po 33 letech jsme se v klidu rozešli a každý budeme dělat to, co nás baví," cituje e15 Šimáněho. Víc se miliardář k věci vyjadřovat nechtěl, nekomentoval ani formu vypořádání se svým dlouholetým byznysovým partnerem.

Menšinové podíly v části firem Šmejkal vlastní dál. Ponechal si zhruba dvoupětinový podíl ve společnosti Unimex Group, uzavřený investiční fond, který zastřešuje realitní a developerské projekty v účetní hodnotě zhruba 5,3 miliardy korun. Nadále vlastní také 37 procent akcií v síti hobbymarketů Uni Hobby, která v roce 2022 vykázala čistý zisk 291 milionů korun.

Šmejkal opustil vlastnickou strukturu Českých aerolinií a Smartwings. Oba letecké přepravce tak vlastní Šimáně spolu s Romanem Vikem. Šmejkal nadále nepůsobí ani v provozovateli privátních letů UG Jet nebo cestovní kanceláři Canaria Travel.

Pod zastřešující skupinu Unimex patří vedle ČSA, Smartwings, UG Jet a Canaria Travel i třeba golfové hřiště Albatross Golf Resort, které Šimáně plně ovládá od loňského podzimu. Skupina podle posledních známých výsledků loni od ledna do září měla čistý zisk zhruba 534 milionů korun.