Komentář: Dotace na dotovanou energii Evropu fakt nespasí

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Celý článek
0

Drahé komodity poženou inflaci výše, varuje největší světový investiční fond

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Celý článek
0

Jak na investice? Nedejte na zázračné rady a kroťte svoje emoce, radí expert

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Celý článek
0

Recept na úspěšné využití AI? Ekonomická svoboda a tvrdý řád jako v Singapuru

Nejlepší šance stát se globální centrem umělé inteligence má Singapur. Tvrdí to vysoce postavená manažerka Googlu.

Recept na úspěšné využití AI? Ekonomická svoboda a tvrdý řád jako v Singapuru
Singapur proslul silnou vládou, která se do značné míry nerozpakuje omezovat individuální svobody, ale zároveň ponechává ekonomice volnou ruku. | foto Shutterstock.com

Singapur má „velmi silný“ potenciál stát se globálním centrem umělé inteligence – mimo jiné díky prostředí, které podporuje inovace. A nemyslí si to jen tak někdo, ale Caroline Yapová, která je výkonnou ředitelkou pro globální obchod s umělou inteligencí v Google Cloud. „Aby umělá inteligence skutečně využila svůj potenciál, potřebuje opravdu dobré partnerství veřejného a soukromého sektoru,“ řekla Yapová americké televizi CNBC.

Yapová s novináři mluvila během lednového summitu Explore AI, setkání pořádaného společností Google Cloud a singapurskou vládou s cílem ocenit nejlepší generativní řešení AI mezi firmami, které se zúčastnily vládní iniciativy nazvané Průkopníci umělé inteligence – AI Trailblazers. Tuto iniciativu vyhlásily v červenci singapurské ministerstvo komunikací a informací a tamní úřad Smart Nation and Digital Government Office ve spolupráci s divizí Googlu pro cloudový business a největšími postavami singapurské digitální scény.

„Když máte dobré partnerství veřejného a soukromého sektoru, můžete skutečně začít nejen zlepšovat využití (AI pozn. red.) ve veřejném sektoru, jako jsou služby pro občany, ale můžete také podporovat prostředí pro inovace,“ řekla Yap. Singapur byl jednou z prvních zemí, která dala dohromady plán na využití umělé inteligence. V prosinci pak představil Národní strategii AI 2.0 – aktualizovanou verzi svých původních plánů na rozšíření využití AI.

Bezpečné pokusy

Organizátoři iniciativy zřídili dva sandboxy – v tomto případě je tím myšleno izolované prostředí pro bezpečné pokusy s umělou inteligencí. Ty mají až stovce místních organizací poskytnout přístup k vysoce výkonným grafickým výpočetním jednotkám od Google Cloudu, k platformě Vertex AI, ke zvlášť cvičeným modelům generativní AI a nízkokódovým vývojářským nástrojům (na rozdíl od normálního kódování vyžaduje nízkokódová vývojařina jen minimální znalosti programování). To umožňuje vytvářet a testovat vlastní řešení generativní AI ve zvlášť vyhrazeném, bezpečném cloudovém prostředí.

Díky tomuto projektu úspěšně vybudovalo vlastní řešení generativní AI již 43 soukromých firem a institucí veřejné správy. Zároveň z toho mají prospěch i Singapurci jako celek, „ať už jako spotřebitelé těchto technologií, nebo jako spoluaktéři ekonomiky, která pro tyto typy inovací roste,“ uvedla Yapová.

Postoj ostatních zemí nechtěla Yapová veřejně komentovat, poznamenala jen, že „některé jsou otevřené spolupráci, jiné ne“, což jsme tak trochu tušili. O které země se konkrétně jedná, si však nechala pro sebe.

Omezila se tak na chválu vlády, od níž její firma získává peníze, což jejímu soudu na důvěryhodnosti sice nutně neubírá, ale rozhodně také nepřidává. Není však sama. „Singapur již v mnoha ohledech položil správné základy k úspěšnému provozu v roli globálního centra umělé inteligence,“ uvedl například Kenddrick Chan, hlavní politický analytik Tony Blair Institute for Global Change, vlivové agentury někdejšího britského premiéra.

Šílenství kolem AI

„Vláda zahájila různé iniciativy v oblasti umělé inteligence, podporuje místní výzkum v této oblasti a o regulaci vede s firmami ze soukromého sektoru dialog,“ řekl Chan. Centrum pro bezpečnost a nové technologie (CSET, think-tank při Walsh School of Foreign Service Georgetown University) uvedlo, že hvězda Singapuru jako centra pro AI „nadále stoupá“, což přináší pestré možnosti mezinárodní spolupráce.

„Iniciativy, jako je urychlené schvalování patentů, pobídky pro soukromé investice a řešení nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců, činí ze země rychle rostoucí globální centrum AI,“ napsalo CSET v březnové zprávě. „Na národní úrovni se rovněž uvažuje o otázkách etiky a řízení AI. To vše pomáhá Singapuru zaujmout pozici klíčového hráče v globálním prostředí AI,“ uvedl již zmíněný Kenddrick Chan.

Zájem o AI se mnohonásobně zvýšil, když vzal v listopadu 2022 svět útokem chatbot ChatGPT od firmy OpenAI, který umí generovat verbální odpovědi podobné (alespoň nominálně) výtvorům lidských uživatelů.

Singapurská vláda to pochopila rychle. Během tamního summitu Explore AI prohlásila Josephine Teová, singapurská ministryně pro komunikace a informace, že partnerství veřejných a soukromých subjektů je „důležitým aspektem dobré správy“.

„Jsme partnery. Inkluze znamená zajistit, aby lidé měli nejen přístup k nástrojům, ale aby jim byly poskytnuty příležitosti k rozvoji dovedností, které jim umožní tyto nástroje dobře používat,“ řekla ministryně.

Singapur versus Evropa

Singapur se snaží odpovědné využívání umělé inteligence podporovat. V květnu 2022 představila země projekt AI Verify. První světový rámec pro testování řízení AI (jeho součástí je i sada firemních softwarových nástrojů k témuž účelu) umožňuje uživatelům provádět technické testy jejich modelů umělé inteligence a zaznamenávat výstupy veškerých souvisejících procesů. Nástroj AI Verify již otestovaly firmy včetně gigantů, jako jsou Google, Meta, Microsoft či Singapore Airlines.

Přístup Singapuru kontrastuje s pozicí Evropské unie. Ačkoli Brusel si je také vědom významu AI pro budoucnost, Unie teprve loni v prosinci politicky schválila svůj vlastní regulační zákon – jenž byl ovšem navržen již v roce 2021.

Singapur proslul silnou vládou, která se do značné míry nerozpakuje omezovat individuální svobody, ale zároveň ponechává ekonomice volnou ruku. Evropská unie si naopak získala renomé značně společensky liberální instituce, zatímco její ekonomické rozhodování, ač zhusta kompetentní, bývá zdlouhavé.

Je zřejmé, že stran pružnosti má systém řídící šest milionů obyvatel nad bezmála půlmiliardovou Evropskou unií navrch. Co to říká o schopnosti obou subjektů prosperovat ve světě, mezi jehož charakteristikami se proměnlivost stává stále důležitější hodnotou, se patrně dozvíme rychleji, než si dnes chceme připustit.

Svoboda se vyplácí
Singapur je na čele žebříčku nejsvobodnějších ekonomik světa. Číslo vyjadřuje hodnotu indexu ekonomické svobody, který podle dvanácti různých kritérií sestavuje americká nadace Heritage Foundation.
1. Singapur          83,9
2. Švýcarsko            83,8
3. Irsko                82,0
4. Tchajwan         80,7
5. Nový Zéland       78,9
6. Estonsko          78,6
7. Lucembursko      78,4
8. Nizozemsko        78,0
9. Dánsko            77,6
10. Švédsko         77,5