Komentář: Dotace na dotovanou energii Evropu fakt nespasí

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Celý článek
0

Drahé komodity poženou inflaci výše, varuje největší světový investiční fond

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Celý článek
0

Jak na investice? Nedejte na zázračné rady a kroťte svoje emoce, radí expert

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Celý článek
0

Google zklamal: jeho nová umělá inteligence Gemini neoslnila

Špatná zpráva pro Google: jeho velký jazykový model Gemini je jen zhruba stejně chytrý jako rok starý ChatGPT. A to je málo.

Google zklamal: jeho nová umělá inteligence Gemini neoslnila
ilustrační foto | Lets Design Studio / Shutterstock.com

Trevor Milton, zakladatel výrobce nákladních automobilů na elektrický a vodíkový pohon Nikola, dostal u soudu na newyorském Manhattanu čtyři roky vězení. Milton se proslavil, když nechal natočit svoje auto, jak jede z kopce, ale kameru nechal pootočit tak, aby to vypadalo, že jede po rovině.

Proč však začínat text o umělé (či jakékoli jiné) inteligenci zmínkou o takovém koumesovi? Hned na to přijde řeč.

Ne úplně vyvedené představení

Začátkem prosince se společnost Google odhodlala po řadě měsíců příprav k vydání Gemini, své vlastní umělé inteligence či velkého jazykového modelu (LLM), jak se správně říká. Nadšení technofanoušků však kalila skutečnost, že jediný model, který byl k dispozici, byl Gemini Nano. Jak název napovídá, je to model malý (tak malý, že může běhat na telefonech Google Pixel), což znamená, že při tréninku nespolykal mnoho dat, a je tedy relativně nevýkonný. 

To není dobré. Jak popíšete nevýkonnou inteligenci? Když jste špičková technologická firma a vydáte nejnetrpělivěji očekávaný produkt sezony, který „je blbej“, stěží to chápat jako triumf.

Googlu pak trvalo další zhruba týden, než vydal lepší, chytřejší model Gemini Pro. Doprovodil to videoukázkou, na níž Gemini Pro brilantně reagoval na různé typy podnětů a zodpovídal různé typy otázek. Vedl si dobře. 

Ukázka AI modelu Gemini

Chytrý jako internet

V následujících dnech si vzali různí električtí šťouralové Gemini do parády a zjistili, že je skutečně docela chytrý. Jeho největší výhoda spočívá v tom, že jej Google propojil s chatbotem Bard, který má přístup k internetu. Když vás bude trápit tajemství, jaké je počasí v Semipalatinsku, a z nějakého důvodu budete zároveň líní si odpověď najít sami, Gemini Pro vaši starost pochopí a spolu s Bardem vám řeknou, že fakt zima (v noci na středu tamního času minus čtyři stupně).

Největší konkurent Googlu (a standard, s nímž se veškeré další modely LLM měří), ChatGPT od OpenAI, k aktuálním datům z internetu přístup nemá. V reakci na zmíněný meteorologický dotaz vám proto vysvětlí, proč neví, kolik v Semipalatinsku je. 

Většina technologických someliérů se díky takovým věcem shodla, že Bard vybavený Gemini Pro je možná o kousek chytřejší než srovnatelný model od OpenAI, ale rozhodně ne tak chytrý, jak o něm Google tvrdí.

Rok pozadu

Obojí je problém. Zaprvé, onen srovnatelný konkurenční model je ChatGPT 3.5 – tedy software, který OpenAI vydala před rokem. Kterýkoli z následujících modelů ChatGPT by Gemini Pro položil na e-lopatky v prvním kole, tvrdí kritici. 

Kdybyste vy nebo já přišli s něčím, co je stejně chytré jako rok starý model umělé inteligence, právem bychom si gratulovali, protože by to znamenalo, že jsme jen zhruba o ten rok pozadu za absolutní špičkou lidského poznání v branži. Google byl ovšem zvyklý tou špičkou být – a najednou je zhruba o rok pozadu.

 

Není divu, že se firma může přetrhnout, aby tento pohled na věc nepřevažoval. To ji ovšem vede k druhému problému: insideři se shodují, že Google ve videoprezentaci dovedností Gemini Pro řádně nadsazoval. „Ponechme stranou skutečnost, že předváděné multimodální schopnosti zatím nejsou k dispozici,“ píše dobře informovaný server The Information. 

„Při natáčení videa výzkumníci Googlu s Gemini nekomunikovali běžnou řečí a vizuálními prvky, jako jsou gesta rukou. Místo toho použili pečlivě vytvořenou kombinaci obrázků a textu. Některé ze skutečných podnětů byly konkrétnější a podrobnější, než jak dialogy ve videu ukazovaly,“ vysvětluje server.

Google na dlouhé šikmé ploše

Google zjevně udělal, co mohl, aby vykreslil Gemini ve světle co nejlepším. Na videoprezentaci je v popředí vidět graf, který tvrdí, že nejpokročilejší model Gemini, Ultra, překonává GPT-4 od OpenAI o parník (to je prima informace – už vzhledem k tomu, že veřejnost ještě Ultra k dispozici nemá, a Google tak teoreticky může jeho vydání zdržovat tak dlouho, než se mu podaří dostat Ultra někam blízko avizované úrovni).

Google zde přitom plete jablka ne s hruškami, nýbrž s hruškovým džusem. Používá k řečenému srovnání vlastní standard, jejž sestrojili lidé s velkou motivací dokázat úspěšnost – „chytrost“ – Gemini. Podle tohoto standardu zřejmě výrobek Googlu vede. Je to však jako říci, že Roger Federer je o mnoho lepší sportovec než Lionel Messi, protože Messi na rozdíl od Federera často trefuje síť.

Což oklikou vrací řeč zpět k Trevoru Miltonovi. Jak bylo řečeno, odsedí si čtyři roky (ač v praxi možná polovic) za to, že nadsazoval výkonnost svých elektronáklaďáků do míry, kdy i laik poznal, že prostě lže. Google v té pozici není; svá tvrzení si může právně obhájit, jakkoli demagogicky. 

Dostal se ale do místa, z něhož vede k neobhajitelné lži přímočará šikmá plocha. A po té se lze svézt, aniž to kdo postřehne. Nikdo to neví tak dobře jako Milton.